post

Американският гейм разработчик Valve обяви, че няма да публикува игри, включващи генерирано от изкуствен интелект съдържание, нарушаващо авторските права. Говорителят на компанията Каси Ейчисън Бойл поясни, че подобни заглавия няма да бъдат включвани в популярния сред геймърите онлайн магазин Steam.

Той допълва, че Valve насърчава иновациите, а “технологиите с изкуствен интелект със сигурност ще създадат нови и вълнуващи преживявания в игрите”. Въпреки това обаче разработчиците могат да използват тези технологии в работата си с подходящи търговски лицензи и без да нарушават съществуващите авторски права.

Това, че създателят на едни от най-успешните и популярни видеоигри, сред които Half-Life, Portal, Left 4 Dead и Team Fortress, се опитва да изпревари един от най-наболелите проблеми в областта на технологиите никак не е изненадващо.

Вече видяхме как генериращият изкуствен интелект създава главоболия на музикалната индустрия. През април например Spotify и YouTube трябваше да отговарят на иск за авторски права от страна на Universal Music Group, след като потребител качи на техните платформи песен на Дрейк, генерирана от AI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *