post

За първи път онлайн услуга помогна за запазването на властта на управляващ в Близкия Изток, вместо да бъде използвана от опонентите му като инструмент за организиране на протести и свалянето му от власт. На този изключително интересен обрат в използването на високите технологии станахме свидетели в нощта на 15 срещу 16 юли, когато турски военни се опитаха да направят преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

В Близкия Изток социалните мрежи и онлайн услугите за споделяне на видео по традиция се използват от протестиращи срещу местните правителства и авторитарни режими и често по тази или други причини биват забранявани от властите. В самата Турция неведнъж властта е блокирала достъпа до Facebook, YouTube, Twitter и други уеб услуги и мобилни приложения.

В нощта на неуспешния опит за преврат обаче за първи път политическият лидер се възползва от онлайн технологиите и това на практика е спасило неговия пост.

В момент, когато превратаджиите бяха поели контрола върху големите телевизии в Турция, Ердоган използва мобилното приложение FaceTime на Apple за да отправи апел към милиони граждани на южната ни съседка да го подкрепят като излязат на улиците. В същото време проправителствени източници непрекъснато са разпространявали сходни послания във водещите социални мрежи Facebook и Twitter. Те бяха използвани и от премиера Бинали Йълдъръм, за да обяви, че превратът е неуспешен.

Това умело използване на социалните мрежи на практика се е оказало решаващо за бързото организиране на поддръжниците на Ердоган, както и за отправянето на своевременни послания към гражданите и военните, които все още не са заели позиция. Вероятно това е спряло и много от потенциалните поддръжници на преврата да го подкрепят активно.

Тази любопитна ситуация ни показва, че в ерата на информационното общество няма ясни обществени модели и развоят на събитията винаги може да ни изненада. Също както бизнес приложението за чат на BlackBerry смартфоните беше използвано през 2011 г. от хулигани, участвали в безредиците в Лондон, а терористите от т.нар. “Ислямска държава”, които иначе са против западната култура и ценности, използват активно Facebook и YouTube за привличане на привърженици, сега станахме свидетели и на това, как един държавен глава, обвиняван от мнозина в авторитаризъм, който е доказал негативното си отношение към социалните мрежи, беше спасен именно от активното им използване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *