post

Докато се притеснявате за хакерските атаки срещу вашия компютър, смартфон или уебсайт, на дневен ред е още по-голяма заплаха за информационната сигурност. Използвайки най-новите технологии за brain – computer interface (BCI), които навлизат във видеоигрите и в медицината, хакерите скоро ще могат да четат нашата най-съкровена информация – мислите ни.

Преди броени дни екип изследователи от Университета във Вашингтон публикува повече данни по темата и призова обществото да започне да мисли за регулация на brain – computer interface технологиите. В противен случай, според тях, не е далеч времето, когато хакерите ще могат да “четат” мисли.

Според учените, много скоро ще е напълно реалистичен сценарият, при който използваме банковата си сметка или акаунта си в някоя онлайн услуга, а в същото време хакери ще четат буквално нашите мисли, събирайки чувствителна информация още в главата ни.

Причината за тревогите е в навлизането на интерфейсите от типа “мозък – компютър” (brain – computer interface) – иновативен технологичен сегмент, който включва различни решения за управление на компютри и други машини направо с мисълта ни. Това става чрез прихващане на електрическите импулси на мозъка ни и превръщането им в компютърни команди.

Ако си мислите, че става дума за научна фантастика от типа на популярната японска аниме продукция Ghost In The Shell, имайте предвид, че вече съществуват десетки такива технологични продукти за управление на компютърен софтуер, инвалидни колички и дори летящи дронове. Въпреки че BCI решенията все още не са съвършени и не могат да извършват сложни действия, те се развиват и подобряват на ежедневна база.

“Ако не адресираме този проблем бързо, скоро ще е късно” – обяснява един от участниците в научния проект. Екипът е убеден, че всъщност има много малко време за въвеждане на нужните регулации и много скоро хакерите ще разполагат с пълноценни решения за “четене на мисли”. “Когато изпращате електрически сигнали за да управлявате приложение, приложението получава достъп не само до нужните му сигнали, но и до всички EEG сигнали, което включва и много информация за нас като личности” – посочват още изследователите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *