post

Отдавна познаваме твърдите дискове и макар да изглеждат като проста кутия с конектори, те са много сложни електромеханични устройства с повече от 300 компонента от различни доставчици и много прецизна сглобка. Допуските на някои от сглобките са под 1 нанометър, а във фърмуера им са поместени повече от 1 милион реда код.
За щастие на всички потребители, развитието на твърдите дискове не спира и едно от последните творения е Western Digital Ultrastar DC HC550, при който капацитетът е нараснал до впечатляващите 18TB. Достигането на подобни стойности е резултат от изключителни технологични достижения, включително в областта на аеродинамиката и химията. Целта, разбира се, е да се осигури максимална плътност на данните, енергийна ефективност, надеждност и от там най-добра обща цена на притежание.
Технологичен звяр

Във Western Digital Ultrastar DC HC550 се използват няколко технологии, които позволяват постигане на неговите параметри като капацитет и производителност.
Една от тях е внедряването на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. По този начин се подобрява точността при търсене (особено предвид свързаните с процеса вибрации), както и бързината на откриване на конкретната зона.
Друга иновация е вграждането на цели 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно и благодарение намаляването на дебелината на някои от компонентите – горният капак, рамената, печатната платка (с цели 42%) и др. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на потребяваната при работа енергия.
Не по-малко важни са използваната технология за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR), която работи в съчетание с познатата HelioSeal – запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух, за по-ниско съпротивление при въртене. Western Digital вече са доставили над 65 милиона диска с HelioSeal.
Надеждност за сървърна употреба
Western Digital Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране.
Дискът е подходящ за приложение в облачни и хипермащабни центрове за данни, за дистрибутирани файлови системи и съхраняване на обекти с решения като Ceph и OpenStack Swift, както и за Apache Hadoop и анализ на big data.
Реализирана е и защита на фърмуера, при която се съхранява предишния образ с цел подсигуряване на сигурен ъпдейт, при който се прави проверка за RSA подписване.
По отношение на производителността Western Digital Ultrastar DC HC550 може да се похвали с архитектура на кеша Media Cache Plus, която подобрява скоростта при случаен запис, както и с 512MB кеш буфер.
Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12 Gb SAS и 6Gb SATA от партньорите на официалния дистрибутор АСБИС България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *