post

Като деца ни учат да внимаваме да не ни удари тока. Щом четете тези редове, най-вероятно сте внимавали, но това няма как да важи за едни от най-ценните ни придобивки – технологичните устройства, без които не можем. Това са компютри, мрежови устройства за съхранение на данни, телевизори, дори скъпа аудио техника. Да не ги защитим, докато можем, е безотговорно – също като да не си направим застраховка с вярването, че „нищо няма да ни се случи“.

И макар да можете да предпазите техниката си от пренапрежения с относително евтин surge protector, искаме да ви представим едно решение, което е много по-функционално – UPS-ът. Няма как да сте изненадани от съществуването на този тип устройства, защото те се предлагат от десетилетия, но и те стават все по-компактни, елегантни и лесни за работа.

Това в пълна сила важи за гамата Eaton 5E Gen. 2 (второ поколение), които са пример за продукт, който можете да извадите от кутията, да свържете и той да започне да изпълнява предназначението си. А то покрива две направления – да регулира захранващото напрежение, за да не „мъчи“ захранващите блокове на вашите устройства и да осигури време за автономна работа, по време на което можете да приключите нормално работата си, за да затворите файловете и да изключите системата по установения ред.

По-възрастните потребителите на Windows си спомнят, че едно спиране на тока в неподходящ момент, можеше да предизвика необходимост от преинсталиране на операционната система. За щастие, вече живеем в други времена, но повредата на ценен файл или незаписването на последните промени в него, особено ако нямате навика да го правите през няколко минути, могат да ви донесат не само главоболие, но и сериозни загуби.

Решението е очевидно и то е да сложим UPS между компютъра или NAS-а и захранващата мрежа. В зависимост от модела, Eaton 5E имат две или четири гнезда тип „шуко“, от където да захраните техниката. В тях можете да включите компютър, монитор, външен диск, рутер, камера, телевизор и на практика всякаква подобна електроника. Лазерният принтер е едно от малкото изключения, защото при стартиране има сериозен пик на консумацията и може да активира защитата на UPS-а.

Важен момент преди да свържете щепселите, е да прецените каква ще е максималната консумация на включените устройства, за да вземете UPS с достатъчна мощност. Във въпросната серия те започват от 550 VA (300 W) и достигат до 2200 VA (1200W), така че и най-мощната работна станция или геймърски компютър може да бъде захранен нормално. Между другото, геймърите се превръщат в едни от основните купувачи на непрекъсваеми токозахранващи устройства. Причините са ясни.

При нас за тест попаднаха моделите с мощност 700 VA (360 W) и 1200 VA (660 W). Освен по размерите и броя на гнездата, те не се различават във външния си вид. И двата модела разполагат с USB порт на предния панел, за който ще ви трябва отделен кабел с накрайник тип B. Бързаме да ви кажем, че този порт не е предвиден за зареждане на смартфони, а за комуникация. Ако през него установите връзка с компютър, с помощта на безплатния софтуер на Eaton, ще можете лесно да конфигурирате UPS-а и например да укажете при какво ниво на батерията вашият компютър или NAS трябва да получи сигнал да стартира процедура по изключване, за да не загуби данни. Или да деактивирате малко досадния бипкащ сигнал при спиране на тока.

След като извадите устройствата от цветната картонена кутия и отстраните солидната им опаковка, ще установите, че те са по-компактни отколкото очаквате. Освен това те имат стилен черен дизайн, който позволява да ги поставите почти навсякъде – дори върху бюрото. Но ако то има вграден шкаф с прорез за кабели, спокойно можете да ги скриете в него.

В техническо отношение Eaton 5E също има с какво да се похвалят. Първо и доста важно – те са напълно тихи. Едва при най-големите модели (от 1600 VA) се използва активно захранване с вентилатор, който създава повече шум. Така домашните потребители няма да имат никакъв дискомфорт при работа. Второ – те са ремонтопригодни. Лесно е да бъдат отворени и батерията да бъде подменена, след като се амортизира. А това увеличава живота на UPS-а и прави инвестицията ви по-дълготрайна.

По-малкият от двата тествани модела (700 VA) с цена около 140 лв. е подходящ за базови офис PC-та или мини компютри, както и за мултимедийни плеъри, NAS и рутери. По-големият модел (1200 VA) с цена около 290 лв. ще се справи с класически компютър и малко периферия към него (все пак трябва да свържете и монитора), така че като допълнение можете да включите рутера, някоя IP камера или дори телевизор. Времето за работа на батерия ще варира според консумацията и режима, но при малкия модел можете да разчитане на 3-4 минути, а при големия – на 6-10 минути, за да затворите работата си спокойно.

Дори токът да не спира често, но напрежението да е нестабилно, е препоръчително да свържете техниката си след UPS. Още повече, че сезонът на летните бури тепърва започва. А и както знаете, г-н Мърфи няма почивен ден и дори една авария може да провали деня ви.

Ако имате интерес да станете партньор на Eaton и да предлагате продукти като тези, можете да се регистрирате тук. Така ще участвате в интересни маркетингови кампании с оригинални подаръци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *