post

Изследователи от Технологичния институт в Джорджия са създали чрез електрохимична обработка на повърхността на неръждаемата стомана наноструктурно покритие, убиващо бактериите. То представлява текстура от миниатюрни шипчета, които обаче не вредят на хората и животните. Ако ефективността на технологията бъде потвърдена, с подобно покритие могат да се защитават медицински прибори и оборудването в хранителната промишленост.

Полученият метаматериал изисква допълнително изучаване и изпитания в различни условия. От сега е известно обаче, че микроскопичните метални остриета пробиват бактериалните мембрани, като по този начин убиват бактериите. Покритието не вреди на човека, тъй като неговите клетки са десетки пъти по-големи от клетките на бактериите. Освен антибактериални свойства, наноструктурното покритие повишава корозийната устойчивост на металите.

Острите метални шипчета, които се появяват по повърхността на метала след съответната обработка, не надвишават 25 нанометра. При изпитанията покритието е унищожило всички грамотрицателни и грамположителни бактерии. При това, лабораторните мишки не са усещали никакъв дискомфорт. Това навежда на мисълта, че подобно покритие може да се използва и за медицински импланти.

 

Резултатите от изследването вече са публикувани в списание ACS Biomaterials Science & Engineering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *