post

По нареждане на руския медиен регулатор Роскомнадзор интернет доставчиците в страната започнаха да блокират страница в Уикипедия, която е посветена на наркотичното вещество Чарас.

Според регулатора тази страница трябва да бъде блокирана, защото съдържа забранена информация за наркотично вещество. Според директора на руския клон на Уикипедия Владимир Медейко обаче това ще доведе до блокирането на цялата Уикипедия в Русия.

“Уикипедия използва защитен протокол, който не позволява на трети лица да определят какви страници четат потребителите и какви данни предават или получават. Затова няма да има достъп до нито една от страниците”, обяснява Медейко, който смята да обжалва решението на Роскомнадзор.

В Москва енциклопедията вече е недостъпна за клиентите на няколко големи провайдъри, но мобилната й версия все още работи. Междувременно на страницата на руската Уикипедия вече има подробно описание какво да правят потребителите ѝ, за да могат да четат енциклопедията въпреки забраната.

По закон операторите имат едно денонощие срок, за да прекъснат достъпа до забранена информация. Собственикът на сайта има три месеца, за да обжалва забраната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *