post

Изглежда, че камерите под дисплея ще са следващият акцент във водещите модели смартфони. ZTE вече пусна телефони с тази технология, въпреки не толкова добрите резултати, а Apple и Samsung също експериментират с този тип камери според слуховете.

Заявка за патент, подадена от Google сочи, че гигантът търси начин да внедри камера под дисплея на телефоните Pixel. Компанията обаче има своята уникална визия за това как да стане.

Според схемите в патента, Google е възприела различен подход. Вместо да постави камерата под дисплея и да завърти полупрозрачните пиксели директно над нея, за да прониква светлина, тя я позиционира странично и иска да използва призма за пречупване на светлината.

От едната страна на призмата ще е хардуера на камерата, а от другата – вторичен дисплей. Когато се опитвате да заснемете селфи, призмата ще пречупва падащата върху нея светлина и ще я изпраща до сензора на камерата за създаване на изображението. Когато камерата не се използва, призмата ще се завърта към вторичния дисплей, който ще възпроизвежда част от изображението, иначе невидимо на екрана. Така ще се създава илюзия за цял дисплей без размазани пиксели.

Идеята всъщност е уникална и потенциално може да разреши най-големия недостатък на технологията за камери под дисплея. Това обаче все още е само заявка за патент, която може да бъде реализирана, а може и да си остане само на хартия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *