post

Основното работно облекло се състои от панталон и яке или полугащеризон и яке. Подобен комплект не е случаен и той осигурява свободно движение, подходяща защита на служителя от студ, жега и агресивни околни условия. От какви материи се изработват отделните модели и факторите за най-добър избор?

Защо се използват работни якета?

Този тип дрехи за работа намират приложение в различни области и сектори от икономиката. Основното им предимство е осигуряването на подходяща защита от замърсяване, климатични и производствени фактори. Използваните материали са съобразени с предназначението и условията на експлоатация. Ако се използват за защита от изгаряния, материалът е трудногорим. Ако се изисква устойчивост на замърсявания, лесна поддръжка и бързо изпиране, за изработката се използва материя със синтетичен произход.

Стилът на обличане и цветовете могат да са друг основен фактор за употребата на специални работни якета. Така се поддържа корпоративния стил на обличане и фирмения дрескод.

Правилно избраните защитни работни якета пазят персонала от околни влияния, като сняг, дъжд, вятър, високи и ниски температури на въздуха. Те са комфортни, безопасни и издръжливи.

Какви материали са подходящи за изработката им?

При избора на тъкани се вземат под внимание условията, в които ще се използват. Материята трябва да отблъсква мръсотията, да не ограничава движението или да бъде хипоалергична.

Несъмнено, не е възможно едни видове платове да осигуряват всички защити, но това не е и необходимо. За служителите в строителството, работните якета служат за защита от мръсотия, случайни наранявания и охлузвания. За медиците е по-важна защитата от вирусни и бактериални инфекции, както и от пръски течности.

Сред използваните за изработката материали, най-често срещани са:

  • естествени – текстилните изделия от природни суровини, като лен, памук, вълна, традиционно се считат за екологични и дълготрайни;
  • синтетични – тези материи не са синоним на лошо качество. Те не се мачкат, не изискват специална поддръжка и пране, бързо изсъхват и са износоустойчиви. Изработените от синтетични материали работни якета са влаго и ветроустойчиви;
  • смесени – притежават предимствата на горните два вида, най-забележимите сред които са износоустойчивост, хипоалергенност, практичност. В съставите им могат да участват полиестер, памук, полиамид и т.н.;
  • софтшел – наподобяват смесените, но са разделени на слоеве, първият от които обичайно е полиестер или полиестер с полиуретан, за да е устойчив на вятър и дъжд. Вторият е микрополарен или микрофлийс, позволяващ изпарение на влагата отвътре и естествено проветрение.

здрави работни якета

Кои са подходящите според условията за експлоатация?

В медицината, сферата на услугите и общественото хранене, подходящи са олекотените работни якета от естествен или смесен материал. Подобни продукти са антибактериални и „дишащи“, не се мачкат и се перат лесно.

За персонала в производствените фабрики, работните якета са ушити от смесени тъкани, които са евтини, но са дълготрайни.

Работещите в екстремни условия служители, като заварчици, металурзи, се нуждаят от специални естествени материи, като кожа и брезент с памучна подплата и т.н.

Пожарникарите и дървосекачите работят в екстремно рискови условия, заради което трябва да използват специализирано облекло за защита съответно от топлина и пламък, от моторни триони и резачки.

Ако работата е на открито, горните облекла трябва да са съобразени със сезона – водоустойчиви за есенно-зимния и леки за пролетно-летния. Основно се предлагат летни и зимни модели. Последните са дебели и топли, осигуряващи нужния комфорт на работниците. Летните са дишащи, за да осигуряват комфорт на кожата в горещи условия.

Какво е важно при избора?

В голяма част от случаите, дрехите за работа са полиестер или палук/полиестер, тъй като тези материи лесно се перат и са устойчиви на замърсявания. Особено подходящи са за професиите, където вероятността за замърсяване е голяма. Точният избор на размер е друга важна особеност, на която трябва да се обърне внимание.

При покупката на качествени продукти специализираните онлайн магазини са най-подходящите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *