post

В първия ден на своето събитие INNO DAY 2021 OPPO представи и своя MariSlicon X NPU, базиран на 6 nm производствен процес. Основната му цел е да подобри качеството на снимките и клиповете, както и допълнително да разшири набора от функции на своите камери.

Първите телефони, които ще работят с него, ще бъдат от серията Find X от следващо поколение, която ще бъде анонсирана през първото тримесечие на 2022 година.

MariSilicon X има ISP, така че OPPO няма да разчита на ISP в Snapdragon 8 Gen 1. Той поддържа 20 битов, 120db динамичен обхват в изображенията и RAW обработка в реално време в 4К клипове. Използвайки NPU, AI може да прилага различни алгоритми за намаляване на шума, по-добро възпроизвеждане на цветовете, HDR, подобрени детайли, динамичен диапазон и др.

ISP може да използва пълния потенциал на RGBW сензора на OPPO, тъй като поддържа отделяне на белия канал от RGB. NPU чипът е способен да решава задачи, когато става въпрос за AI той може да извършва 18 трилиона операции в секунда и е ефективен главно благодарение на специалната памет.

Обикновено NPU би разчитал на системната памет, но това забавя времето за обработка и губи енергия, така че OPPO смекчава това със специална памет, способна на 8.5GB/s трансфер на данни.

Както вече споменахме, MariSilicon X ще пристигне някъде в началото на 2022 година със следващите телефони Find X, обещаващи “най-напредналото и мощно изживяване за изображения”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *