post

Всички експерти по лични финанси ще ви кажат, че за да управлявате успешно бюджета си, трябва да харчите по-малко, отколкото получавате. Това е истина, която е известна на всички, но не всеки успява да я приложи на практика в живота си. Оттам идват и финансовите проблеми, с които хората се сблъскат – тегленето на нов паричен заем (nye lån penge), проблеми с връщането му и нови дългове. Човек попада в омагьосан кръг, от който иска да се отскубне, но му е много трудно.

Предотвратимо ли е това?

Разбира се! Преди всичко човек трябва подробно да се запознае със структурата на своите разходи. Не всяко семейство води отчет с разходите, затова много семейства нямат никаква представа къде всъщност отиват парите им.

На второ място хората не са научени на финансова дисциплина. Някои осъществяват покупки, които не само изчерпват целия им бюджет, но и ги оставят на минус, съвсем съзнателно. Те се успокояват с мисълта, че и те са заслужили малко радост.

В допълнение, те си казват, че бъдещите приходи ще им помогнат да погасят дълговете си, без да се замислят, че тези пари ще им трябват за покриване на техните ежедневни разходи.

Във всички тези ситуации поемането на контрол върху бюджета е изключително важно и трябва да започне веднага. Тук ще ви представим един прост метод как да осъществите на практика този контрол с помощта на четири пощенски плика. И така вместо да сравнявате потребителски заеми, достъпни 24 часа на ден (sammenlign forbrugslån 24h), следвайте посочените по-долу стъпки.

Стъпки за ефективен контрол на личните финанси

Стъпка 1: Определете общия доход, с който разполагате за месеца. Това включва не само заплати, но и различни други източници на доходи, като лихви от депозити, наеми, ренти и др., ако има такива. Ако нямате фиксиран доход, вземете средния възможен, който получавате на месец.

Стъпка 2: Първо платете на себе си 10% от цялата сума за спестяване или инвестиция. Ако не направите това още при получаване на парите, в последствие ще възникнат много оправдания да не го направите. Ако решите да инвестирате тези пари, ще можете да печелите от тях, но няма да можете да ги използвате в скоро време. Инвестициите изискват време, за да започнат да ви носят печалба. Разбира се имате възможност да използвате и комбиниран вариант, например половината пари (5%) да отидат за спестяване, а останалите 5% за инвестиция.

Стъпка 3: Определете размера на постоянните си разходи. Тук ще включите постоянно повтарящите се ежемесечни разходи, като сметки за ток, вода, телефон, телевизия и интернет, бензин или газ за колата, наем на жилището, изплащане на дългове и др.

Стъпка 4: Определете какви са социалните ви разходи, като тук са включени вечери в ресторанти, билети за концерти, празнуване на рождени дни, срещи с приятели и др.

Стъпка 5: От вашия доход извадете разходите за инвестиции (10% според стъпка 2), постоянните си разходи (според стъпка 3) и социалните си разходи (според стъпка 4) и полученият остатък разделете на 4. След това във всеки от 4-те плика поставете получената сума, която трябва да ви стигне в рамките на 1 седмица.

Ако сумата е твърде малка, за да ви стигне, трябва или да свиете до минимум вашите разходи, или да мислите за печеленето на допълнителни доходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *