post

Номофобия , техноференция, фантомно звънене. Това са само малка част от новите заболявания, причинени ни от технологиите. Според учени съвременният човек вече не полага усилия да си припомни определени неща, а просто влиза в Google и търси отговора на въпроса. Това от своя страна ни прави зависими от технологиите – смартфони, компютри, таблети в ежеднвието, и тяхната липса може да предизивика дори психични разстройства. От The Week правят списък на част от тези съвременни болести.

1.Номофобия или “No-Mobile Phobia”- паника от отделянето на човек от неговия мобилен телефон или таблет. Проучване във Великобритания установява че 73% от запитаните чувстват паника, когато не разполагат с мобилен телефон. Други 14% допълват, че паниката прераства в пълно отчаяние. Тъй като тази фобия е нова, още не може да се каже със сигурност дали тя е вредна или не за здравето в дългосрочен план.

2.Техноференция-  когато  техническите устройства разкъсват свободното време, прекъсват разговори, както и хранене и други значими дейности. Изследователите са дали тези прекъсвания име – “техноференция”. Тя има връзка с връзките на човека и задоволството му от живота. Но нещата може да са и по-лоши – друго изследване открива, че смартфоните си проправят път в нашия сексуален живот. 40% от запитаните казали, че ще отложат сексуален акт, за да си ползват телефона, пише БГНЕС. Някои пък биха ускорили плътското удоволствие, за да си вдигнат телефона.

3. Фантомно звънене – когато хората “чуват” телефона си да звъни, а всъщност апаратът не го прави.

4.Киберохондрия се отнася до хора, които проучват и диагностицират в интернет своите заболявания. Вероятно всички сме правили това – една трета от американците казват, че са използвали интернет, за да си поставят сами диагнози. Но за някои хора, които може би вече са склонни към хипохондрия, това може да бъде пагубно. Те стават невротични, влизат все по-дълбоко в Google, за да четат трескаво за всяка страшна болест, която отговаря на техните симптоми.

5. Халюцинацията на Шоуто на Труман – това е фалшивото усещане, че животът ни се излъчва и разпространява. За първи път синдромът е идентифициран през 2003 г. от психиатъра Джоел Голд от медицинския факултет на Нюйоркския университет. Макар да не е пряко причинена от нашите цифрови устройства, Халюцинацията на Шоуто на Труман е продукт на нашите прекалено свързани, обсебени от реалната телевизия, и задвижвани от социалните медии начини на живот, които подхранват нашите най-нарцистични качества. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *