post

Концепцията за „дрескод“ се появява за първи път в Англия (за да бъдем точни в Лондон) преди повече от 100 години. В превод от английски това означава „кодът на роклята, криптиран език на костюма), който всеки образован човек е в състояние да познае.

През 20-ти век тази концепция се е променила значително. Съвременният дрескод е логичен и последователен набор от международни правила и стандарти. Казано по-просто, дрескодът това са правилата за етикет в облеклото, фиксирани норми и идеи, за това как да се обличаме в определени  ситуации, от бизнес преговори до корпоративни партита и срещи в ресторанти. Отговорните решения в някой бизнес често се вземат извън офиса и в този случай успехът може да зависи от това доколко външният вид съответства на ситуацията.

Дните, когато мъжът трябваше да бъде „мощен, миризлив и космат“, са безвъзвратно отминали. Много представители на силния пол продължават да се преструват, че въпросите за облеклото и модата не ги засягат. В днешни дни обаче, за да получите престижна работа или да привлечете вниманието на красива жена, трябва да сте не само умни и добре образовани, но и добре облечени. И ако умеете сами да се справите с първите две точки, тогава трябва да да ви помогнем  със съвети,  относно последната.

Съвременният бизнес човек трябва да изглежда уважаван по всяко време и навсякъде. Ето и няколко примера.

Когато посещава състезания на престижни хиподруми, той носи сутрешен официален костюм, включващ  поплинова риза, обикновена копринена жакардова вратовръзка, панталон, перлено сива жилетка с пет копчета, вълнено фланелено яке и сива коприна шапка.

За приема на Оскарите обаче той  трябва да носи фраг, бял жилетка и бяла копринена папионка. Обикновено дрескодът е посочен на официалните покани и е кодиран със специални значки, които всички модни мъже и жени трябва да знаят, за да се чувстват еднакво уверени при делови преговори, на бал на английската кралица или по време на срещи с бизнес партньори в ресторант.

Дрескодът е особено важен за тези, които участват в „структуриран“ социален живот: коктейли, партита, приеми, концерти, вечери и други.

Ако поканата е („Черна вратовръзка“, „Смокинг“), това означава, че дамите се очаква да бъдат във вечерни рокли, а мъжете в смокинги. Със смокинга е необходимо да се носи черна папионка, крило и панталон с ивици от същата коприна, както на реверите. Обувките са черни, с връзки, но в никакъв случай не тряба да са лачени.

Ако знакът е Casual (“Casual”), това означава свободен стил, без вратовръзка, панталони от всякаква кройка и материя, като са възможни дори дънки и маратонки.

Понякога се поставя знак “А 5” или „след пет“, като този код означава, че събитието, за което е получена поканата ще се състои след 17 часа и съответно роклята трябва да бъде вечерна.

А ето и какво трябва да бъде облекло на мъжете и жените според дрескода:

 

При поканата Черна вратовръзка, смокинг.

Облекло за мъже –  единствената опция е смокинг и нищо друго.

Облекло за жени – вечерна рокля с дължина до пода (тук е по-добре да изберете по-сдържана версия на традиционните тонове), ръкавици (колкото по-къс е ръкавът на роклята, толкова по-дълги са ръкавиците), обувки на висок ток (от 7 до 12 см) и малка вечерна чанта. Не се допуска – разхлабена коса, бижута, голи ръце (етикетът предписва кожена наметка или сатенени ръкавици).

 

Черна вратовръзка (Cravate noire – френски) при събития като официален вечерен прием (например новогодишен) или посветен на някакво събитие, като сватба, театрална премиера, опера и т.н

Дрехи за жени –  коктейлна рокля (задължително под коляното) или дълга вечерна рокля. Бижутата и липсата на кожи са приемливи. Дори не си мислете да носите шапка, защото това не са състезания в Ascot. Ботушите също не са опция, дори и да са от велур и да са с най-тънките токчета.

 

Официално облекло: „официално вечерно събитие“. Възможни събития: официален вечерен прием (например среща с чуждестранна делегация).

Облекло за мъже –  смокинг (предпочитан) или тъмен официален костюм с вратовръзка.

Облекло за жена – коктейлна рокля, дълга рокля или вечерен тоалет от отделни части (например идеално прилепнал костюм с панталон или пола с яке). Излючено е да се носят сандали, както и закачливи бижута.

 

Покана черна вратовръзка: Възможни събития: вечеря в претенциозен ресторант, корпоративен банкет, семеен празник с голям брой гости.

Това не включва коктейл, който обикновено означава вечерно, но не твърде празнично събитие, обикновено с напитки и бюфет.

Облекло за мъже – при покана с това обозначение е по -добре да носите класически смокинг.

Облекло за жени – коктейлна рокля, дълга рокля или луксозен костюм.

 

Черна вратовръзка по избор: „Черна вратовръзка не е задължителна.“ Възможни събития: подобно на Black Tie Invited.

Облекло за мъже –  смокингът може да бъде заменен с тъмен костюм с вратовръзка.

Облекло за жени –  коктейлна рокля, вечерен костюм( може да бъде и от отделни части, които не съставляват комплект) или елегантен костюм.

 

Creative Black Tie: „Черна вратовръзка, прояви креативност“. Възможни събития: подобно на Black Tie Invited.

Облекло за мъже – този дрескод предполага по -широко поле на тълкуване на официалния костюм, като модните  новости са приемливи, като  например смокинг с нестандартни аксесоари. Когато се съмнявате, носете класически смокинг с цветна, но не и „клоунска“ жилетка, или неформален смокинг с тъмна риза без вратовръзка.

Облекло за жени – дълга или къса рокля; вечерен тоалет като дантелена или пайетна пола, съчетана с тънък джъмпер от кашмир.

 

Коктейлно облекло: „коктейл“. Възможни събития: Подобно на Black Tie Invited, вечерно социално събитие.

Облекло за мъже –  тук е възможно това да бъде само тъмен костюм.

Облекло за жени – коктейлна рокля (в този случай не може да бъде над коляното). Сигурен залог е малка черна рокля, или костюм с пола или панталон. Не носете пълен комплект бижута: обеци, гривни, колиета и пръстени. Чувството за мярка е една от тайните на стила.

 

Полуформално: „полуформално“. Дрескодът изглежда позволява свобода, но строго в съответствие със събитието. Възможни събития: подобно на Black Tie Invited.

Облекло за мъже –  обикновено смокингът е най-добрият избор. За събития след 18:00 ч. Е добре да се спрете на тъмен костюм., да речем обикновен костюм с вратовръзка.

Облекло за жени- след 18 часа е по -добре да носите коктейлна рокля (дългата не е за предпочитане), стилен  костюм или ежедневна, но оригинална рокля.

 

A5 (След пет). Това обозначение може да бъде допълнено с други, например A5 полуформално, но ако не е посочено друго, A5 означава „Коктейл“. Възможни събития: Всяко вечерно събитие, започващо след 17 часа или по -късно.

Облекло за мъже –  за предпочитане костюм във всякакви цветове, но не непременно бизнес. Вратовръзката не е задължителна.

Облекло за жени –  коктейлна рокля или модни сепарати, като отворен бродиран топ и пола. Друг вариант е елегантен костюм с пола или панталон.

 

A5c (След 5 случайни) или Dressy Casual: “ежедневен вечерен стил” (след 17:00). Възможните събитияса подобно на А5.

Облекло за мъже –  думата случайно не трябва да ви подвежда. Не говорим за изтъркани дънки, а за модерни и елегантни дрехи от дизайнери или известни марки, независимо дали носите яке или копринена риза . Когато се съмнявате, носете ежедневен бизнес костюм с хубава риза и без вратовръзка. Дрехи за жени – по -добре е да изберете елегантен дамски костюм или елегантна дневна рокля.

 

Smart Casual: ежедневен стил. Възможни дейности: може да има различни дейности.

Облекло – това е единственият дрескод, който позволява дънки. Елегантният топ, блуза или яке ще добавят блясък към изображението. Разкъсаните дънки са изключение. Естеството на събитието винаги трябва да се има предвид, като„неформално“ означава същото като „случайно“.

 

Btr (Бизнес традиционен) или Събличане: „традиционно бизнес облекло“ или „ежедневно облекло“. Възможни събития: бизнес среща.

Подходящите дрехи тук са нормален бизнес костюм.

 

Bb (Business Best): „най -строгият и скъп бизнес костюм“. Възможни събития: отговорна бизнес среща, особено с чуждестранни партньори, бизнес прием.

Облекло за мъже –  най -добрият бизнес костюм (обикновено син), с ослепителна бяла риза (по -добре с двойни маншети и копчета за ръкавели) Към него класически черни обувки.

Облекло за жени – сив, син или бежов бизнес костюм, бяла риза/блуза, вратовръзка, прозрачни чорапи в телесен цвят, черни обувки или в цвета на костюма с ниски токчета (от 3 до 6 см).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *