post

Ирландският надзорен орган за защита на данните глоби Instagram с рекордните 400 млн. щ. долара. Това е най-голямата глоба, наложена на платформата от европейския регулатор, а причината е неправилното използване на лична информация на тийнейджъри, в нарушение на Общия регламент за защита на лични данни (GDPR) на Европейския съюз (ЕС).

Разследването срещу Instagram започва след жалба на изследователя Дейвид Стийр, който е установил, че за повече от година поне 60 милиона потребители на възраст под 18 години са получили възможността лесно да променят профилите си в бизнес акаунти. Те обаче изискват от собствениците им да показват публично своите телефонни номера и имейл адреси.

Служител на компанията-майка на Instagram – Meta уточнява, че обект на санкцията са „стари настройки“, актуализирани преди повече от година и оттогава има много нови функции, свързани с безопасността на тийнейджърите и поверителността на информацията им.

Според новите настройки на платформата профилите на всеки под 18 години автоматично се настройва като частен, когато се присъедини към Instagram. А възрастните не могат да изпращат съобщения на тийнейджъри, които не ги следват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *