post

Решение на Съда на Европейския съюз постанови, че правото на общността допуска да се разпореди на Фейсбук и останалите социални мрежи да премахват незаконно съдържание в световен мащаб.

Брюксел също така е състояние да задължи доставчик на хостинг услуги като Фейсбук да премахва коментари, които са дословно идентични, а при определени условия — и смислово равностойни на вече обявен за незаконен коментар.

Решението идва след дело, заведено от Ева Главишник-Пийешек, депутат в Националния съвет на Австрия и председател на парламентарната група на Зелените. Тя атакува дружеството Facebook Ireland пред австрийските съдилища, искайки да се заличи накърняващия честта ѝ коментар, публикуван от потребител във Фейсбук.

Въпросният потребител всъщност споделя на личната си страница статия от австрийското онлайн информационно списание „oe24.at“, озаглавена „Зелените: за запазването на минимален доход за бежанците“. Същият човек публикува и коментар към статията, съдържащ думи и изрази, които накърняват честта на депутата.

Заради този случай Върховният съд на Австрия отправи искане до Съда на ЕС да даде тълкуване на Директивата за електронната търговия, което в крайна сметка позволи да се направят горепосочените изводи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *