post

Сайтовете за доставки на храни по интернет се развиват изключително динамично през последните месеци, особено след обявяването на извънредно положение, във връзка с пандемията от Covid-19. Най-популярният такъв проект е eBag, но в нишата бързо навлизат и други играчи.

Затова съвсем логично държавата вече мисли как да регулира сектора. В сайта на Министерския съвет вече е качен за обществено обсъждане проект на наредба, за регулиране на този нов сегмент. Документът се нарича Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние и е изготвена от Министерство на земеделието, храните и горите.

Тя предвижда фирмите, които доставят храна онлайн, да се регистрират по Закона за храните, а превозните средства, с които се извършват доставките, ще трябва да отговарят на определени хигиенни условия, както и на изисквания за проследимост. Лицата, които правят доставките, пък ще трябва да разполагат с лични здравни книжки, които да предоставят при поискване на контролни органи.

Някои от изискванията вероятно ще засегнат работата на платформите, които наемат колоездачи за транспортиране на храни от заведения. Такива сайтове понякога използват външни контрактори със собствени превозни средства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *