post

Още в първите дни след пускането си през ноември 2022 г., изкуственият интелект chatGPT предизвика огромен интерес, но и силно притеснение за бъдещето на хората и техните работни места. Чaтбoтът, paбoтeщ c пoмoщтa нa изĸycтвeн интeлeĸт, бъpзo cъбpa над милиoн пoтpeбитeли, ĸoитo гo изпoлзвaxa зa вcичĸo – oт решаване на задачи и гeнepиpaнe нa стихове, дo cъздaвaнe нa aĸaдeмични eceтa и пиcaнe нa ĸoмпютъpeн ĸoд.  Макар и все още в началната си фаза на развитие, chatGPT вече ефективно помага в рутинни задачи като писане на писма и фактури, правейки работата в офиса и

много други дейности по-ефективни.

И въпреки че към момента чатботът се използва основно за създаване на съдържание и генериране на код, той бързо се интегрира в редица други сфери и водещи анализатори прогнозират, че в бъдеще ще се използва като помощник за подобряване на менталното здраве, съпорт при обслужването на клиенти и дори като “частен учител”. Не са малко и хората, които очакват развитието на изкуствения интелект да доведе до създаването на нови технологии, лекарства и процеси.

Опасения

разбира се, също не липсват. Най-главното от тях е свързано със загубата на работни места и обедняването на голяма част от населението. Тревога будят и уменията на chatGPT в социалното инженерство, най-вече в генерирането на убедително изглеждащи фишинг имейли и чат съобщения. Сред останалите притеснения са, че yчeницитe мoгaт дa гo изпoлзвaт зa пpeпиcвaнe по време на тестове, а от там и общото интелектуално ниво в бъдеще да се понижи и обществото ни като цяло да оглупее.

Очевидно има много мнения “за” и “против” изкуствения интелект, приятел или враг е за различните общности, но едно е сигурно – пред очите ни се случва значима технологична “революция”, която ще засегне всичко и всеки. Всичко това налага на дневен ред въпроса

има ли пилот в самолета?

Или – кой стои зад тази мащабна промяна. Без да омаловажаваме факта, че в момента се развиват множество различни изкуствени интелекти, достъпни за обществото, в тази статия ще разкажем кои са създателите на най-популярните сред тях – chatGPT и DALL-E. Но преди да се спрем в подробности на тази тема, нека изясним

какво е chatGPT.

Това е чатбот с изкуствен интелект (AI), с който може да се обсъждат свободно почти всякакви теми. За целта chatGPT е предварително обучен върху големи количества текстови данни, което му позволява да подрежда думи, да формира изречения и текстове, доближаващи се до тези, създавани от хората. Сред основните му способности са водене на дискусия, генериране и проверка на програмен код, превод от и на различни езици, генериране и проверка на текст (статии, пиеси, учебни планове) и др.

Създателите

chatGPT, както и популярния изкуствен интелект за генериране на изображения DALL-E, са разработени от OpenAI – американска неправителствена организация, която в последствие се разви в чатна компания. Основната движеща сила зад организацията е

 

предприемачът Сам Алтман,

който е създател на популярния стартъп акселератора Y Combinator, „дал живот“ на десетки от най-перспективните технологични компании като Dropbox, Airbnb, Reddit и много други. Сам Алтман е предприемач, инвеститор и програмист от САЩ. Той е съосновател на Loopt и за кратко избран за главен изпълнителен директор на Reddit. Алтман инвестира в проекти за ядрена енергия, както и в технологични фирми.

Той вярва, че изкуственият интелект има потенциала да ни помогне да правим необикновени неща и това как  взаимодействаме с него ще е ключово за намирането на правилния баланс между AI и хората. Наскоро Алтман написа отворено писмо, с което призова за спиране на широкомащабното обучение на модели за шест месеца – което според него ще помогне да служи като инструмент за контрол на безопасността.

Сред останалите най-знакови фигури в OpenAI са: съоснователят на PayPal и ранен инвеститор във Facebook Питър Тийл, създателят на LinkedIn Райд Хофман и Джесика Ливингстън.

Питър Тийл

Питър Андреас Тийл е роден във Франкфурт през 1967 г., но от ранна детска възраст живее в САЩ.  Подобно на Мъск, учи в елитни училища само за бели. Като дете е бил особено „умен”, играел шах, но бил отбягван от съучениците си.  След като завършва училище, Тийл отива в Станфорд и се дипломира в специалността философия и право.  По-късно става основател на PayPal и Palantir и един от първите инвеститори във Facebook.

Питър Тийл смята, че използването на изкуствения интелект е революционна сила, която може да доведе до сътресения в света на технологиите.  Той смята, че в момента „преживяваме исторически повратен момент, може би дори най-важния момент от пускането на iPhone на пазара. Във всеки случай този момент ще промени Силициевата долина”. За в бъдеще външният инвеститор на Facebook вижда потенциал в развитието на AI в биотехнологичния сектор, особено в областта на дълголетието и борбата със смъртта.

 

Рийд Хофман

Американският предприемач и съосновател на социалната платформа LinkedIn, Рийд Хофман също е сред инвеститорите-основатели на изследователската компания за изкуствен интелект OpenAI. През март 2022 г. става съосновател на нов стартъп, Inflection AI, заедно със своя дългогодишен приятел и колега от Greylock, Мустафа Сюлейман, съосновател на DeepMind.

На 3 март 2023 г. Хофман подава оставка от мястото си в управителния съвет на OpenAI, като се позовава на желанието си да избегне конфликт на интереси между мястото си в управителния съвет на OpenAI, инвестициите в технологични компании за изкуствен интелект чрез Greylock Partners и ролята си на основател на Inflection AI.

 

Джесика Ливингстън

Американската писателка и съдружник-основател на акселератора за рискови инвестиции Y Combinator също е един от първоначалните инвеститори в OpenAI. Тя е известна с книгата си Founders at Work, която включва колекция от интервюта с известни основатели на стартъпи, сред които Стив Возняк, Мич Капор, Рей Ози и Макс Левчин.

 

 

Голямата звезда

Поне в началото обаче беше Илон Мъск, който също е сред ранните инвеститори на OpenAI, но поради неразбирателство с останалите съоснователи се оттегли. Визионерът и за известно време най-богат човек на планетата още преди това беше известен с предупрежденията и критиките си по отношение развитието на изкуствения интелект и дори разпространи открито писмо заедно с други популярни личности като съоснователя на Apple Стив Возняк и писателя Ювал Ноа Харари за потенциалните рискове от тази технология. Това обаче не попречи на милиардера съвсем скоро да създаде собствен специализиран AI стартъп – X.AI Corp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *