post

На 9 и 10 юни се проведоха Академия за иновации и първия по рода си в страната Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016, организирани от Иновейшън Стартър в партньорство със Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации.

На 10 юни бяха отличени три проекта, представени от участниците от общо 63 отбора формирани от над 600 студенти от 7 университета, които мериха сили в категориите: здравеопазване, образование и културно-историческо наследство.

На първо място в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 журито класира проекта на отбор „Елмо“ от Нов български университет – мобилното приложение Your Sofia, което цели да улесни пребиваването и ежедневието на туристите и чуждестранните гости на столицата, предоставяйки леснодостъпна полезна информация и разнородни идеи за туристически маршрути. Победителите получиха голямата парична награда от 10 000 лв. предоставена от Фонда за иновации към Столична община с подкрепата на Мтел, за да реализират проекта си.

На второ място се класира отбор Sportify от СУ „Св. Климент Охридски“ с предложението им за създаване на уебсайт с категоризирана информация за спортни събития и активности, а на трето място финишира отбор Squad от Нов български университет с проекта им за образователна програма за кариерно ориентиране насочен към ученици от 10, 11 и 12 клас. Специалната награда на Онтотекст, за „Иновация със свързани данни“ беше връчена на отбор El Romantico от СУ „Св. Климент Охридски“ и Колеж по мениджмънт за идеята им за дигитализиране на информацията за паметниците на културата.

При награждаването на победителите, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов покани членовете на класиралите се в челната петица отбори на 15 юни, сряда, 2016 г., на среща с кмета на София г-ж Йорданка Фандъкова, където да представят идеите си, с които участват в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016.

Наградният фонд на Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 беше осигурен от: Мтел, Superhosting, Иновейшън Стартър, ИК Кръгозор, Webit, Онтотекст, Фондация „Промяната” (част от мрежата на Reach for Change), The Business Institute.

One thought on “Мобилно приложение за добра ориентация в столицата спечели на Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016

  1. Pingback: Мобилно приложение за добра ориентация в столицата спечели на Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 – Sirma Group

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *