post

Програмата на телекома „Рамо до рамо“ бе отличена от Съвета на жените в бизнеса в България по време на наградите им за приобщаване и равнопоставеност

 

Програмата на Yettel „Рамо до рамо“ бе отличена като вдъхновяваща инициатива за многообразие и равнопоставеност. Признанието бе получено по време на националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България, които отчитат постиженията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване през 2023 г.

Тази година в наградите участваха общо 39 компании и неправителствени организации с общо 53 проекта. Дългогодишната инициатива на Yettel спечели в категорията „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“. Тя бе финалист и в още една категория – „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствени групи на хора с увреждания“.

Това е поредното отличие, след като през септември „Рамо до рамо“ получи и международно признание. Програмата бе отличена от световната организация Top Employers Institute и ще бъде представена в нейната онлайн библиотека с най-добри практики от цял свят.

Програмата „Рамо до рамо“ е отражение на мисията ни в Yettel да бъдем приобщаващо работно място и да оставаме верни на обещанието си към нашите колеги – с нас те могат да бъдат себе си и да променят средата. Тя е повод за гордост на голяма част от колегите ни, които по един или друг начин допринасят за нейното устойчиво развитие през последните девет години“, коментира Деница Сотирова, HR бизнес партньор и ръководител на програмата „Рамо до рамо“.

Стартирала още през 2015 г., инициативата е емблематична за Yettel. Тя дава възможност на хора със специални потребности да намерят своята реализация и подпомага професионалното им развитие и социална интеграция. Така компанията заявява ангажимента си да предоставя равен шанс и да създава приобщаваща работна среда за всички социални групи.

От началото на програмата до днес в нея са участвали общо 34 души, като най-голямото ѝ предимство е, че участниците придобиват ценен корпоративен опит, който ги прави по-конкурентни на трудовия пазар. В рамките на две години те работят по конкретен проект в избрана от тях област и стават пълноправна част от екипа. Минават през специализирано въвеждане в работния процес и имат пълната подкрепа от корпоративния психолог на компанията и своя личен ментор – служители, минали през серия от обучения, чиято роля е да помагат на участниците да се адаптират и да развият своя потенциал.

Дългогодишен партньор на инициативата е организация Jamba, която от години помага на хората със специални потребности да се реализират професионално. През декември ще стартира тазгодишното девето издание на „Рамо до рамо“. От Yettel имат амбицията да го надградят, като заедно с Jamba ще проведат хибридна академия за основни дигитални и „меки“ умения както за участниците, така и за кандидатите, които не са били одобрени.

Темата за многообразието и приобщаването е една от значимите теми, залегнали в стратегията на Yettel за устойчиво развитие. Компанията не спира да работи по нея чрез редица програми и инициативи – „Рамо до рамо“, вътрешни обучения и подкасти, партньорства с различни STEM училища и университети с цел увеличаване броя на жените на технологични позиции и други. Признание за целенасочените усилия на телекома в тази област е фактът, че при сертифицирането на Yettel със сертификата Top Employer за 2023 г., в областта на многообразието компанията постига впечатляващ резултат от 90,74%. Това е много над средното, което сертифицираните в световен план телекомуникационни компании постигат в тази област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *