post

Последните слухове сочат, че Xiaomi и OPPO се готвят да пуснат собствен 5G чип. Очаква се той да стартира до края на тази или в началото на следващата година. Целта разбира се е да се отдалечат от Qualcomm и MediaTek.

Според Digitimes, базираната в Шанхай Unisoc също ще се включи в разработката на процесора. Новините идват на фона на нарастващите инвестиции в Китай в тази сфера. Страната удвои усилията си да произвежда чипове на местно ниво, за да намали зависимостта си от чужди доставчици.

Голямото осъзнаване дойде през последните две години, когато Huawei изгуби способността си да използва чипсети като Kirin на TSMC поради ограниченията, наложени от САЩ. Тежките последици накараха останалите китайски компании да търсят промени, които могат да ги защитят в случай, че положението се влоши още повече.

Всъщност това не е първият път, когато чуваме за китайски производител, който се кани да навлезе на пазара на чипове. По-рано имаше съобщения за т.нар. “Mariana Plan”за производство на собствени чипсети, воден от бивш старши изпълнителен директор на Qualcomm. OnePlus и Realme също се готвят да се присъединят към тази инициатива.

Xiaomi наскоро обяви първия си самостоятелно разработен чип за обработка на изображения Surge C1, доказвайки, че е способна да го стори. Ако компанията старитра собствени 5G мобилни процесори, това ще е вторият й опит след Surge S1, пуснат през 2017 година.

Разработката би гарантирала на компаниите и подобра симбиоза между хардуера и софтуера, по-ефективна консумация на енергия и цялостна производителност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *