post

Популярната Linux дистрибуция Ubuntu вече може да бъде изтеглена свободно от Windows Store, съобщава Engadget. Подобно изречение беше немислимо само допреди няколко месеца, но вече е факт.

През май т.г. Microsoft обеща, че скоро ще предлага Ubuntu в Windows Store. Днес това вече е реалност, макар и с известни ограничения. Предлаганата в онлайн магазина на Microsoft версия работи в т.нар. sandbox. Накратко, тя е сравнително изолирана и “живее” в самия Windows, а не е отделна инсталация.

Тази версия на Ubuntu ще може да се използва най-вече за инструменти като bash, SSH и др. Целта е да улесни програмистите в паралелната им работа на повече от една платформа, както и да помогне на хората, които все още се учат и искат да имат първи досег с друга платформа без да преминават сложния процес по двойна инсталация или създаването на виртуална машина.

С това плановете на Microsoft за Linux в Windows среда не се изчерпват. Компанията планира да добави подобни версии на Fedora и SUSE към Windows Store. За тях все още няма посочен срок, но се очаква да е сравнително скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *