post

Американската компания “Тесла” (Tesla) направи първата копка за гигазавода си в Шанхай, където до края на годината ще започне да произвежда електромобилите “Модел 3” (Model 3), предаде агенция “Ройтерс”.

Заводът за 2 млрд. долара, чието строителство се обсъжда отдавна, е значителен залог за американския производител, предава БТА. Компанията се стреми да засили присъствието си на най-големия световен пазар за автомобили, където е изправена пред засилващата се конкуренция на местни производители, а продажбите й понесоха удар от повишените мита върху американския внос.

Мъск застана до кмета на града и други представители на местните власти. Това е първият завод за автомобили в Китай, който е изцяло чужда собственост. “Ройтерс” отбелязва, че това събитие отразява намерението на Китай за по-нататъшно отваряне независимо от търговската война със САЩ.
​​​​​​​
Компанията в момента продава в Китай автомобили, произведени в САЩ. Тя започва строителството на първия си завод там на фона на прогнозите, че тази година китайският автомобилен пазар ще се свие за първи път от десетилетия, макар продажбите на коли, задвижвани с нов тип енергия, да остават добри.

Китай вдигна митата за внос на коли от САЩ до 40 процента през юли, но в началото на тази година ги понижи до 15 процента като част от примирието в търговската война със САЩ, припомня “Ройтерс”. По-ниските мита ще бъдат в сила до края на март в зависимост от американско-китайските търговски преговори. Завод на “Тесла” в Китай ще помогне на производителя да понижи цените си и да се конкурира по-успешно с новото поколение китайски съперници като “Нио” (Nio), “Байтън” (Byton) и “Екс Пън” (XPeng). “Достъпните автомобили трябва да се произвеждат на същия континент, където са клиентите”, написа Мъск в друг туит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *