post

Главният изпълнителен директор на “Tesla” Елон Мъск показа прототип на своя хуманоиден робот “Оптимус”, който според него може да “трансформира цивилизацията”. По думите му един ден тази машина ще стане част от ежедневието на милиони хора, като изгради “бъдеще на изобилие”, в което бедността ще е изчезнала.

На Tesla AI Day 2022, което се проведе в завода на компанията в Пало Алто, Калифорния, няколко инженери изнесоха високотехнологични презентации за това как роботът възприема околната среда.

Прототипът на Optimus се движи много по-тромаво, отколкото например по-известните хуманоидни роботи на компанията Boston Dynamics, които могат да тичат, танцуват и скачат.

Въпреки това Мъск счита, че роботът на Tesla има предимство в това, че може да използва технологията на системата за подпомагане на шофирането Autopilot”, която се вгражда в автомобилите на компанията, за да разпознава заобикалящата го среда.

При серийно производство в милиони копия подобни роботи ще струват под 20 000 долара и до няколко седмици той ще може да изпълнява и ще осъвършенства и други функции като ходене, увери Мъск.

На събитието в Калифорния беше показан и друг робот, който инженерите на “Tesla” са създали, използвайки готови части от други компании. Той може да изпълнява прости задачи като да ходи, да пренася кутии и да полива растения.

Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *