post

Известната hi-fi марка Technics пусна своя легендарен и широко признат грамофон SL-1200/1210GR в нова версия „GR2“.

Искахме да надградим репутацията на съществуващия дизайн и разработихме новия GR2 на базата на емблематичния двигател за директно задвижване без желязна сърцевина с неговата превъзходна прецизност на въртене. “, казва Frank Balzuweit, старши продуктов мениджър в Technics Europe.

Разгледахме как сме подобрили прецизността на сигнала в нашите цифрови аудиокомпоненти, особено в референтния усилвател SU-R1000, който оптимизира виниловите аналогови сигнали с помощта на сложна цифрова технология. Целта ни беше да използваме технологията за директно задвижване и да я изведем на следващо ниво по отношение на прецизността. Това беше постигнато чрез намаляване на вибрациите на двигателя чрез оптимизиране на сиусоидалните вълни за задвижване чрез генериране на PWM сигнал с помощта на ΔΣ (Delta Sigma) модулация, както се използва в нашите напълно цифрови усилватели., добавя Balzuweit.

Сигналът за управление на двигателя за новия SL-1200GR2/SL-1210GR2 е огромен скок в производителността в сравнение с предишните версии. Поглеждайки към 70-те години на миналия век, синусоидалният сигнал за управление на двигателя се генерираше от аналогов радиочестотен генератор, чиято прецизност позволяваше по-плавно въртене. След възраждането на грамофона Technics SL-1200 през 2016 г., новият SL-1200GAE – заедно с много подобрения двигател със статор без желязно ядро – наследи ново управление на двигателя, базирано на PWM за D/A преобразуване, с помощта на микроконтролер, включващ синусоидален ROM. Това оказа забележително въздействие върху цялата прецизност на въртене и спомогна за постигане на по-ниски вибрации на двигателя. Въпреки този подход обаче синусоидналната вълна за контрол на двигателя все още не беше 100% точна.

Ето защо в новия GR2 сигналът за управление на двигателя се генерира с помощта на PWM сигнал, генериран чрез ΔΣ (Delta Sigma) модулация – метод за високопрецизно 1-битово D/A преобразуване, който е част от процеса на обработка на сигнала в напълно цифровите усилватели на Technics, използващи нашата патентована технология JENO Engine. Чрез този подход, получил името ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive), се генерира перфектна синусоидална вълна и вибрациите на двигателя се намаляват радикално. Това оказва значително влияние, особено в честотния диапазон, където вибрациите на двигателя се припокриват с естествения резонанс на комбинацията от тонколона/касетофон. По този начин прецизността на проследяването се подобрява драстично. Резултатът е зашеметяваща прецизност на сигнала с точна звукова картина, превъзходно представяне и много ниско ниво на шума.

В комбинация със системата за обратна връзка, базирана на определяне на скоростта на въртене чрез използване на честотен генератор (FG), който работи с магнитна сила, прецизността на скоростта на въртене на новия тип GR2 е изключителна.

Наред с управлението на двигателите в центъра на вниманието на инженерите е и общото захранване. Новото многостепенно безшумно захранване на SL-1200GR2/SL-1210GR2 е комбинация от високоскоростно захранване с нисък шум, работещо на над 100kHz, и схема за премахване на шума, наследена от нашия грамофон от референтен клас SL-1000R, която премахва останалия шум чрез подаване на ток с обратна фаза на действителния шум. Чрез този метод се постига много ниско ниво на шума, което позволява изключително съотношение сигнал/шум, подобрявайки цялостната работа на сигнала.

По-голямата част от механичната конструкция на новия тип GR2 е запазена от предшественика му: запазено е солидното двуслойно шаси, изработено от алуминий и BMC (Bulk Moulding Compound), чиято комбинация позволява висока устойчивост на вибрации, двуслойната плоча, изработена от алуминий и омекотена от тежка гума, високочувствителното S-образно алуминиево рамо и ефективните изолиращи крачета.

Цялостният дизайн е леко усъвършенстван: новото цветово съчетание на всички части и елементи, както и новото качество на допир на повърхността на корпуса придават още по-голяма привлекателност на новото поколение GR2 на SL-1200/1210.

Новата опаковка за 1200GR2/1210GR2 не съдържа експандиран полистирен (EPS). Вместо това той е изработен от интелигентно оформен картон, който осигурява безопасна защита на продукта, като включва картонена кутия за аксесоарите, позволяваща лесно изваждане и съхранение. В момента Technics работи за разширяване на обхвата на новите опаковки в други линии и за интегриране на повече рециклируемо съдържание в опаковъчните материали в бъдеще.

Новите SL-1200GR2/SL-1210GR2 ще бъдат налични от октомври 2023 г. в оторизираните магазини на Technics. По традиция на Technics сребърната версия ще се нарича SL-1200GR2, а черната – SL-1210GR2.

One thought on “Technics представи следващо поколение грамофони с директно задвижване

  1. Винаги съм се учудвал на вманичеаността на някои от така наречените меломани, да слушат грамофонни плочи и лампови усилватели при наличието на съвременните технологии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *