post

Днес сателитният оператор SES обяви, че започва партньорство с Европейската космическа агенция (ESA) за разработването на иновативна, изцяло задвижвана с електричество сателитна платформа.

Публично-частното партньорство между SES и ESA е част от програма наречена ELECTRA, чиято цел е да разработи иновативни, малки и средни по размер задвижвани от електричество сателитни платформи, които да се произвеждат в Европа.

Проектът ELECTRA ще използва изцяло електрически способ, вместо обичайния химически метод, за задвижване до геостационарна орбита и за поддържането й. Такава сателитна платформа ще може да се извежда в космоса от по-малка ракета-носител или ще създаде възможност за едновременно изстрелване на двоен товар.

Генералният директор на Европейската космическа агенция, Жан-Жак Дордейн, заяви: “ELECTRA представлява три партньорства в едно – между SES и  OHB, за разработването на най-доброто решение за SES и за нуждите на другите оператори; между SES и ESA, за да гарантира най-добрият възможен резултат на новата технология в наземна орбита; и между ESA и DLR за осребряването на досегашните инвестиции. Тези три партньорства са най-добрият начин за оптимизацията на публични и частни инвестиции, за постигане на конкурентен космически сектор.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *