post

Използването на вируси за криптирането на данните на компютъра и искането на откуп от потребителя, се превръща във все по-предпочитана атака от хакерите. Т.нар. ransomware вируси отбелязват ръст от 752% за миналата година, съобщава Trend Micro, цитирана от The Register.

Компанията за киберсигурност допълва, че според нейните изчисления, ransomware е генерирал за хакерите около 1 млрд. долара през миналата година.  Тя е направила подробен анализ на развитието на ransomware през годините. Според него техниката е създадена от руски хакери през 2005 г.

Първоначално се е използвала за избрани цели. Постепенно обаче се превръща в своеобразна услуга. Хакери предлагат под наем както вируса, така и необходимата инфраструктура за неговото използване. Така дори киберпрестъпници с малко познания могат да провеждат мащабни атаки.

Trend Micro наблюдава и други промени в развитието на ransomware. Той вече става доста по-фокусирана атака. Първоначалната цел е била просто да се заразят възможно най-много компютри. През миналата година обаче основна мишена са били корпорации и организации. Те са по-склонни да плащат, за да спасят данните си, което вдига и средната сума на платените откупи. От около 300 долара през 2015 г., те достигнат до около 1000 долара миналата година. Някои фирми дори плащат по над 10 000 и дори над 20 000 долара.

И през тази година Ransomware атаките ще отбележат ръст. Първата мащабна кампания беше WannaCry, която заради над 200 000 устройства, но заради наличието на лесен начин да бъде спряна, не успя да генерира особено големи приходи за хакерите (около 26 000 до 50 000 долара в зависимост от източника). Вече обаче се разпространява и нов вариант – Ethernal Rocks. Той използва други две уязвимости в Windows (също оправени още през март), но няма т.нар kill switch и не може да бъде спрян толкова лесно. За сега обаче още не се е активирал, а единствено заразява уязвимите компютри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *