post

Има два типа потребители, които използват лаптоп за работата си – едните предпочитат максимално лека и компактна машина (12-14“), която свързват към удобната си офис периферия, а другите разчитат на преносимия компютър навсякъде и работят с вградения дисплей, клавиатура и тъчпад.
Вторият тип обикновено предпочитат малко по-тежък, но доста по-щедро оборудван лаптоп с по-голям дисплей – поне 15,6“, за да могат да получат подходящия компромис между удобство и портативност.

Характеристики
В тези клиенти се прицелва и MSI с чисто новия си модел Prestige 15 (A12UC). Чисто нов, защото вече използва последното 12-то поколение процесори на Intel – в случая с тестовата бройка – най-мощният i7-1280P с 14 ядра и цели 20 нишки. И макар да е бизнес клас лаптоп с доста компактен корпус с тегло едва 1,69 кг, този лаптоп респектира и с останалите си параметри – видеокарта GeForce RTX 3050 с 4 GB GDDR6 памет, 16 GB DDR4 RAM (могат да се добавят още 16 GB) и PCIe Gen. 4 NVMe SSD (има и празен такъв слот за още едно SSD). T.e. тесни места няма и лаптопът наистина лети във всички приложения, които може да ви хрумне да използвате.
MSI Prestige 15 е модерен и по отношение на всички останали интерфейси, с които разполага. Наред бързите USB тип A и тип C портове и HDMI 2.0, той поддържа Thunderbolt 4 и Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2, като разполага и с четец за microSD карти, и 3,5 мм комбиниран аудио жак, така че едва ли ще се окажете в ситуация, в която няма как да свържете някое устройство.
Външен вид

В солидния и здрав корпус на лаптопа се крият познатия IPS дисплей с приятни цветове, клавиатурата с големи клавиши и бяла подсветка (в която обаче липсва numpad) и разточителния тъчпад, които освен че е приятен на допир, реагира много добре на докосванията.
Моделът предлага удобството на цял куп бързи клавиши, с които да правите необходимите настройки, а когато ви е нужно да се задълбочите в тях, можете просто да стартирате мощното и удобно приложение MSI Control Center, покриващо всички аспекти на конфигурирането.

Алуминиевият капак над дисплея се отваря с една ръка и не се огъва и скърца, което добавя към усещането за премиум изработка. Хубаво е, че е запазена много удобната функция за завъртане на изображението на екрана с F12, така че седящият срещу вас човек веднага да може да види какво му показвате.
MSI Prestige 15 се усеща монолитен и здрав, без да натежава излишно, т.е. до голяма степен постига златната среда между компактност, тегло, стабилност и издръжливост.
Представяне
Предвид сериозния процесор и видеокарта, които са намерили място в лаптопа, той се нуждае от доста производително охлаждане. MSI не от вчера знаят как да решат подобни предизвикателства и тук то се справя със задачата си. Едва ли очаквате това да се случва в тишина.

Вече свикнахме, че вентилаторите на лаптопите трябва да вършат своята работа и този не прави изключение. Така че когато му дадете достатъчно предизвикателна задача, MSI Prestige 15 също ще ви напомни, че се труди усилено, но ще остане напълно стабилен.
В интерес на истината субективното ми усещане е, че достиганите температури на корпуса са по-ниски в сравнение с предишното поколение. Това може да се дължи на оптимизацията в енергийното управление на процесора и подобренията в охлаждането. Топлият въздух излиза през два достатъчно големи прореза в средата на лаптопа към екрана, така че няма да ви запали ръцете. Долната част може да се нагрее повечко, така че сами трябва да прецените колко ще ви е комфортно, ако го държите на колене.

За подобрена ефективност говори и доста солидният живот на батерията (тя е с капацитет 82 Wh). Макар производителите често да ни обещават твърде оптимистични цифри, тук изненадата е по-скоро приятна. Ако не прекалявате с яркостта и не товарите процесора постоянно, спокойно ще можете да работите или гледате видео дори над 10 часа. Така мечтата да оставим зарядното вкъщи става съвсем реална.
Заключение
Като обобщение MSI са свършили чудесна работа по отношение на инженерната и производствената част при създаването на новия Prestige 15. Той събира наистина мощен хардуер в доста компактно и здраво шаси. Дори и така охлаждането се справя адекватно с работата си, макар на моменти да изисква компромиси от страна потребителя по отношение на температурния му комфорт.
Добрият дисплей и удобната клавиатура и тъчпад правят работата лека и продуктивна. Реално трудно ще намерите приложения, които сериозно да изпотят тази конфигурация, а дори да обичате игрите, няма да имате проблем да играете при високи настройки и много кадри (по-скоро на външен монитор).
В крайна сметка едва ли можем да искаме много повече. MSI Prestige 15 е супер модерен, производителен, красив и качествен. Затова и не е евтин, но е чудесна инвестиция във вашата продуктивност за доста напред във времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *