post

Последният четвъртък на месец ноември, известен като Черен петък, продължава да отбелязва ръст в данните за онлайн търговията у нас. За периода 25 ноември 2019 – 1 декември 2019 г. във водещата платформа за обяви в България OLX са публикувани 54 602 нови обяви в три от водещите категории: модни артикули, електроника и дом и градина. Търсенето на дрехи, телефони и други устройства, както и стоки за дом и градината бележи съществен ръст: 422 375 търсения и запитвания към обяви през последната седмица на ноември 2019 г., докато през 2018 г. са били 314 590. Това означава, че потребителите на платформата успешно използват масовото очакване за предлагане на стоки и услуги на по-атрактивни цени в този период на годината. Само в категорията мода (дрехи, обувки и аксесоари) ръстът в търсенето на обяви е 59%.

Данните за ръст стават още по-значителни ако сравним активността на търсещите и предлагащите в OLX за месец октомври 2019 с ноември 2019 г. Търсенето в категория електроника през ноември 2019 г. нараства с 41%, на модни артикули с 58%, а с 46% се е повишил интересът към предлаганите стоки за дома. Продаващите също са били по-активни и са публикували с 34% повече обяви за телефони, таблети и други устройства, с 32% повече обяви за дрехи и аксесоари, както и с 28% повече обяви за декорации на дома

„Предвид активния сезон на пазаруване, който започна, очакваме в дните около Коледа отново да отчетем ръст в търсенето и предлагането в сравнение със същия период на миналата година. Потребителите масово избират да използват мобилното приложение, както за публикуване на обяви, така и за пазаруване“, заяви Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX.


Най-търсените стоки по категории са:

Електроника – мобилни телефони, сред които iPhone е най-предпочитаната марка, също така PS4 (Playstation), лаптопи, таблети, както и аксесоари за мобилни телефони (кейсове, слушалки и др.)Като ценови сегменти, най-много се търсят телевизори до 300 лева, телефони до 200 лева, бяла и черна техника до 200 лева, машини и инструменти до 40 лева, малки домакински уреди до 100 лева (микровълнови фурни, кухненски роботи).

Дом и градинанай-търсени артикули са мека мебел до 200 лева, спално бельо до 20 лева иколедна декорация до 20 лева.

Подаръци – зимна спортна екипировка до 100 лева, козметика до 10 лева, свещи и декорация до 10 лева и книги до 10 лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *