post

Във време, когато обществото все още е разделено по въпроса за внедряването на 5G мобилни мрежи, четвъртото поколение клетъчни комуникации вече е на път да достигне до Луната. Или поне такива са плановете на Американската аерокосмическа агенция NASA.

Намеренията на нейното ръководство са, когато астронавти от САЩ се завърнат на естественият спътник на Земята, те да разполагат с 4G мобилни комуникации. Технологията, която ще се използва, разбира се е LTE ( Long Term Evolution), а за доставчик на мрежата вече се водят преговори с Nokia.

За целта NASA вече е заделила бюджет от 14,1 милиона щ. долара. Плановете на агенцията са завръщането на луната да се случи след четири години.

Според представители на космическата администрация, цитирани от United Press International, бъдещата комуникационна мрежа трябва да обезпечи както комуникацията между астронавтите, така и между тях и апарати, разположени в космоса. В по-далечна перспектива Тя трябва да може да обезпечи и връзката с евентуални лунни бази.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *