post

През септември Nokia обяви, че към края на тази година ще затвори завода си в румънския град Юку, окръг Клуж и ще уволни неговите 2200 служители. Финландците обаче няма да е толкова лесно да напуснат страната. Както съобщава Mediafax,  производителят на телефони е задлъжнял към местните власти с 10 милиона долара във вид на неплатени мита. Тъй като Nokia не бърза да плати дълговете си, Румъния пък задържа оборудването на компанията, което тя се опитва да изнесе от страната. Имуществото на Nokia ще бъде върнато едва след като тя плати 10-те милиона.

Производството на телефони Nokia в град Юку  стартира през 2008 г. Компанията инвестира в предприятието около 60 милиона евро и на финландските апарати се пада 5% от румънския експорт. Естествено, мястото на Nokia в Румъния няма да остане празно – към него (по-точно към завода) проявяват интерес няколко китайски компании.

В качеството на компенсация на уволнените румънци, Nokia е платила по три месечни заплати, докато при затварянето на германския завод преди четири години, служителите получиха от компанията по 30 заплати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *