post

Новият космически кораб Artemis 1 Orion постави нов рекорд за полет на Американската космическа агенция NASA. Приблизително в 8:40 сутринта източно американско време в събота апаратът е прелетял по-далеч от всеки космически кораб, предназначен да превозва човешки астронавти.

По този начин Orion е надминал предишния рекорд, поставен от Аполо 13 през 1970 година. Към 10:17 сутринта източно време той е бил на приблизително 401 798 километра от Земята.

„Случи се така, че с тази наистина голяма орбита и надморска височина над Луната, успяхме да преминем рекорда на Аполо 13. Но това, което е по-важно, е разширяването на границите на изследването и изпращането на космически кораби по-далеч, отколкото някога сме правили” – заяви по повод този успех Джим Гефър, мениджър за интегриране на космически кораби в проекта Orion.

От всички мисии, които биха могли да счупят рекорда, най-логично звучи Artemis 1 да го направи. Както Space.com посочва, първоначалният полетен план на Аполо 13 не е изисквал полетът да поставя рекорди. Едва след като експлозия по средата на мисията принуждава NASA да начертае нов курс за връщане, командният модул на Orion на Аполо 13 поставя предишния рекорд от 400 171 километра от Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *