post

По времето на Mortal Kombat ни беше достатъчно просто да поиграем – дори и за 5 минути, на огромна конзола с разнебитени джойстици, за която се чакаше ред. Сега това далеч не стига, защото искаме да играем на най-новите игри, при това с висока резолюция, много детайли (чух ли ray-tracing?), когато и където ни харесва.
С други думи, нужен ни е геймърски лаптоп. Но не какъв да е, а не прекалено обемист и тежък, достатъчно мощен, разбира се с добро охлаждане и атрактивен вид, който да привлича погледите и да носи вътрешно удовлетворение на притежателя си за това, че изпъква с индивидуалност.
Разликата е в детайлите

Колкото и да е странно, намирането на такава машина не се оказа толкова трудно. Разбира се, ако познавате модела MSI Sword 15 и неговият брат-близнак MSI Katana GF66. Тук субективните вкусове не могат да променят фактите, а те описват геймърския лаптоп като машина с 15,6-инчов IPS Full HD екран с опресняване до 144 Hz, 11-то поколение процесор Intel Core i7-11800H с 8 ядра и 16 нишки, до 64 GB DDR4 памет (в тестовата конфигурация 16 GB) и бърз M.2 SSD – в нашия случай 512 GB. Реално погледнато немалко машини имат подобни спецификации, но в случая разликите идват от шасито и допълнителните екстри на лаптопа.
Първо, той е чисто бял от външната страна. Само тънките рамки около дисплея са черни, което създава интересен контраст. Ефектът продължава и в долната част, която пък е чисто черна и изпълнена в дизайн подобен на челна пита, който щедро разкрива медните компоненти на охлаждането. Шасито се усеща стабилно и солидно, макар да тежи разумните 2,25 кг. Казано с други думи, можете да го ползвате и за работа, а не просто закотвено на някое бюро.
Пластмасата е приятна на пипане и не твърде гладка, което създава приятно усещане при допир. Внимание и похвала заслужава клавиатурата, която има големи бутони с атрактивна бяла подсветка, която аз определям като „ледено бяло“. Те са с обичайния сравнително къс ход и са доста безшумни. Суперлативи заслужава и стъкления тъчпад, с който се работи точно и приятно. Дори бутоните му са малко по-добри в сравнение с по-старите модели лаптопи на MSI – имат по-къс ход и не издават звук.
Към екстрите, които споменах, спада изобилието от портове, което няма да ви остави неподготвени в каквато и да е ситуация. На разположение са цели три USB тип А, новият Type-C, както и Gigabit LAN порт, и HDMI с поддръжка на 4K@60 Hz. Педантите сигурно ще кажат, че липсва четец за карти, но той не е 100% “must-have” за целевата потребителска група. За сметка на това има комбиниран 3,5 мм жак за слушалки и микрофон, което позволява използване на всички видове хедсети. MSI са предвидили Hi-Res DAC и софтуера Nahimic за управление на пространствения звук, така че в това отношение нещата са на ниво.
По отношение на безжичните връзки също, защото е налична поддръжка на Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2.
Още една екстра, за която може и да не разберете на пръв поглед, е наличието на втори M.2 слот, с чиято помощ лесно можете да добавите още бърза памет за съхранение на игри и файлове.
Разбира се, не всички новини са добри. 53-ватчасовата батерия не може да предложи чудеса и времето за автономна работа не се доближава до това на ултрабук, но ще ви държи на линия за поне 4 часа при нормална работа (без игри). Предвид сравнително достъпната цена на MSI Sword 15 това е допустим компромис. В крайна сметка кой обича да работи повече без прекъсване. 😊
Как се представя в игрите
Стигаме и до интересната част. Тъй като става дума за геймърски модел, става ли той за игри? Последното парче от пъзела се нарича NVIDIA GeForce RTX 3050 и когато го поставите на място, ще разберете, че системата предлага достатъчна мощ и може без проблем да се справи и с тежките заглавия. Повечето игри вървят с между 70 и 120 кадъра при средни до високи настройки, което е напълно удовлетворяващо и оправдава наличието на бърз дисплей. Резултатите от синтетичните тестове се виждат на скрийншотите.


Един от основните аспекти във всеки геймърски лаптоп е да се оцени ефективността на неговото охлаждане, защото то може да направи разликата между ужасен и отличен продукт. Стрес тестовете с Furmark показаха, че при MSI Sword 15 то е на ниво, макар това да е модел от средния клас в гамата на марката. Температурата на графичния чип се закрепи на 78 градуса след 15-тина минути и това беше максимумът. Включването на режима Cooler Boost, който е на един шорткът разстояние, магически смъкна стойността с 10 градуса само за минути и с цели 14 след още няколко, което разкрива истинския потенциал на охладителната система. Ефектът му върху температурата на процесора беше подобен. И макар това да е най-шумната настройка на вентилаторите, ако играете със слушалки, това може да ви осигури на практика ледена стабилност в която и да е игра за колкото искате дълго време. Не че MSI Sword 15 изобщо демонстрира нестабилност при натоварване…
Субективното усещане за топлината е по-скоро приятна изненада. Шасито загрява в централната част, но не пече и остава използваемо. По-горещата област между клавиатурата и екрана на практика не попада под пръстите ви. Горещият въздух излиза през странични отвори отляво, което пък щади бедрата ви, ако по някаква причина играете в тази поза.
По-тих от очакваното
Впечатляващото по отношение на охлаждането е и друго. MSI са успели да направят качествена разлика в акустичното ниво в сравнение с предишното поколение (макар процесорите реално да не се различават много). Докато преди вентилаторите се чувстваха свободни да се развихрят, при Sword 15 няма да станете жертва на шумов терор, дори в режим „висока производителност“. Напротив – шумът е обуздан и съвсем приемлив.
За финал няколко думи за софтуерната страна на нещата. Комбинациите от бързи клавиши извикват директно полезни настройки и позволяват мигновена смяна на режимите. Има дори шортък за извеждане на фиксиран мерник на екрана, ако това са вашите игри. Пакетът MSI Center е станал доста обширен и предлага удачна оптимизация в много отношения – дори при избора на най-бърза Wi-Fi мрежа. Освен че ще ви даде информация за работата на машината, той ще ви помогне да настроите всичко важно по нея, а и върши много невидима работа по автоматичната оптимизация на производителността, така че игрите да вървят гладко.
Така че, добре свършена работа MSI! Sword 15 е модел, който със сигурност ще зарадва много фенове на добрите оферти и стилния дизайн с дискретна индивидуалност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *