post

Microsoft разработва технология за автономни дронове-планери, управлявани с изкуствен интелект (ИИ). С разработката и тестовете на прототипите се занимават специалисти в областта на ИИ и професионален пилот, пише The New York Times. Последните прототипи на Microsoft представляват планери от съкловлакна с размах на крилете 5 метра.

Планерите, управлявани от машинни алгоритми, получават информация от бордовите камери и сензори, предвиждат въздушните потоци и прокарват оптимален маршрут за движение. Дроновете умеят да намират възходящи потоци топъл въздух и ефективно да ги използват, за да удължават полета. Алгоритмите се самообучават за по-ефективно вземане на решения за промяната на полета.

dron 2

Изследователите се надяват, че подобни автономни летателни апарати с времето ще могат да се намират във въздуха с часове или даже дни, като консумират в същото време минимум енергия. Тези решения могат да окажат сериозна помощ при наблюдение за метеоротогичните промени, селскостопанските насаждения и даже за осигуряване на интернет в отдалечени райони.

С помощта на подобни методи Google се опитва да създаде технология за въздушни балони, способни да остават във въздуха с месеци и да доставят интернет в малко населени райони. Microsoft отбелязва, че нейната технология позволява да се създават и тестват методи и технологии за автопилотиране в безопасно за хората и тяхното имущество, но при това напълно реално обкръжение. Например, при разработката на безпилотни автомобили ограниченията за безопасност за много по-големи, което усложнява разработката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *