post

По време на конференцията Build, Microsoft обяви, че ще предлага дистрибуции на Linux в Windows Store, съобщи The Verge. Първоначално ще се предлагат Ubuntu, SUSE Linux и Fedora.

И трите дистрибуции ще са напълно безплатни и ще могат да се инсталират от Windows Store с едно натискане на бутон. Windows 10 ще създава виртуална машина, на която ще инсталира избраната дистрибуция. Тя ще може да работи редом с Windows 10 и ще има пълна функционалност, включително достъп до всички програми за Linux.

При това въпросните дистрибуции ще могат да се инсталират и използват пълноценно от Windows 10 S. Това ще направи платформата още по-привлекателна за ученици и студенти, които учат или искат да учат програмиране.

За да има достъп до тези инсталации, потребителят ще трябва да активира “Developer Mode” на Windows 10 и поддръжката на Linux от същото меню в настройките на операционната система. Желаещите дори могат да инсталират и трите дистрибуции едновременно и да ги използват пълноценно, допълва TechCrunch.

Целта на Microsoft е да даде максимално много възможности на програмистите, да могат да създават приложения за повече платформи директно от Windows. Освен това отразява и промяната във философията на Microsoft и желанието на компанията да е по-отворена към другите платформи и да не затваря всичко в своята екосистема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *