post

Още със започването на пандемията от новия коронавирус се появиха и първите предположения, че хакери подкрепяни от държави, атакуват създателите на ваксини за него. Този тип информации обаче рядко могат да получат неопровержими доказателства.

Сега от софтуерния гигант Microsoft обявиха, че са засекли хакерски атаки срещу редица организации, разработващи такива ваксини. Според компанията, атаките са срещу медицински и биотехнологични фирми в САЩ, Канада, Франция, Индия и Южна Корея. От Microsoft обаче не назоваха самите дружества, които са били цел на злонамерените действия.

Представители на редмъндския гигант обаче посочиха, че става въпрос за хакерски организации от Русия, включително небезизвестната Fancy Bear, както и Lazarus Group от Северна Корея. Сред използваните методи за атака са били brute force, passwords spray, fishing и други.

Вероятно сред целите на хакерите са били и представители на Световната здравна организация. От Microsoft посочват, че техни софтуерни продукти за защита са блокирали повечето от тези опити, както и че компанията е предложила помощ на засегнатите организации там където хакерите са имали успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *