post

Софтуерният гигант Microsoft придоби току що едно от перспективните издателства на видеоигри Bethesda. Това съобщиха от гейм компанията в прессъобщение на своя сайт. Сумата по сделката е 7.5 млрд. щ. долара. Всъщност Microsoft купува компанията ZeniMax Media, която е собственик на Bethesda. Сред останалите дъщерни дружества – част от сделката са още легендарното гейм студио id Software, Arkane Studios, MachineGames и други.

В съобщението до медиите се посочва, че днес геймингът е най-бързо развиващото се развлечение и очакванията са годишните приходи в сектора да достигнат 200 млрд. щ. долара през 2021 година.

Bethesda е създател на някои от най-разпознаваемите видеоигри, сред които са Fallout, The Elder Scrolls, а в придобитата група са още класиките DOOM, Wolfenstein и много други заглавия.

С новата придобивка Microsoft ще има възможност да засили ексклузивното съдържание за своите конзоли от следващо поколение Xbox Series X и Xbox Series S, както и своите гейминг абонаментни услуги. Припомняме, че компанията представи конзолите си от пета генерация съвсем наскоро, в директен сблъсък със Sony, които пък показаха своята PlayStation 5 преди дни.

И двата гиганта анонсираха изключително агресивна ценова политика, което показва, че битката при конзолния гейминг тепърва ще се ожесточава. При това във време, когато видеоигрите се превръщат в най-сериозното развлечение в глобален мащаб, за което спомага и корона – кризата.

И след като показаха възможностите на своите игрови приставки, от тук нататък остава компаниите да се конкурират при съдържанието. Припомняме, че Sony придоби през юли дял на стойност 250 млн. щ. долара от Epic Games – създател на една от най-популярните игри в момента Fortnite, както и на платформата за гейм разработка Unreal Engine.

Затова и отговорът на Microsoft беше логичен. Закупуването на Bethesda ще добави към портфолиото на технологичния гигант огромна общност и едни от най-интересните гейм заглавия, както и няколко изключително талантливи екипи за разработка на игри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *