post

Meta, компанията-майка на Facebook и Instagram обяви, че няма „абсолютно никакво желание да се оттегли от Европа“. Това става ясно от публикувано в корпоративния ѝ блог официално изявление.

Припомняме, че от няколко дни в медиите се тиражира информация, според която компанията на Марк Зукърбърг „заплашвала“ да изтегли Facebook и Instagram от континента. „Заплахата“ идва в последния отчет за приходите ѝ. В него се казва, че компанията „вероятно няма да може да предложи редица от най-значимите ни продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа“.

Според документа това може да се случи, ако САЩ и ЕС не успеят да ратифицират ново споразумение за трансфер на данни и компанията не може да зависи от други съществуващи механизми. Meta и преди е отправяла подобни предупреждения, без обаче да конкретизира Facebook и Instagram.

Повечето европейски законодатели приветстваха възможността Meta да напусне пазара на ЕС. „Мога да потвърдя, че животът е много добър без Facebook и че бихме живели много добре без него“ – коментира френският финансов министър Бруно Льо Мер. „Дигиталните гиганти трябва да разберат, че европейският континент ще устои и ще утвърди своя суверенитет“ – допълва още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *