post

Kомпанията майка на Facebook Meta заяви, че ще бъде “принудена да обмисли” премахването на новинарското съдържание от платформата си, ако Конгресът на САЩ приеме законодателство, изискващо от технологичните компании да плащат на новинарските медии за техните материали. Това съобщи говорителят на социалната мрежа Анди Стоун в Twitter.

“Никоя компания не трябва да бъде принуждавана да плаща за съдържание, което потребителите не искат да видят и това не е значим източник на приходи. Законът за конкуренцията и защита на журналистиката не успява да признае ключовия факт: издателите сами поставят съдържанието си на нашата платформа, защото това е от полза за крайния им резултат, а не обратното” – посочва още той.

Meta, която е базирана в Менло парк, Калифорния, е заемала подобни позиции и в миналото.  Миналата година Meta блокира за кратко новините от платформата си в Австралия, след като страната прие закон, който задължаваше технологичните компании да плащат на издателите за използването на техните новини. По-късно тя сключи споразумения с австралийски медии.

Междувременно Канада и Нова Зеландия също обмислят подобни законопроекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *