post

Топ продуктите от Китай от доста време се позиционират не като устройства за местния пазар, а като пълноценни алтернативи на продукти като Apple iPhone.  През последните години производителите до таква степен затвърдиха позициите си, че днес не само е трудно да се копира дизайнът им, дно и да се предложат собствени разработки в областта на софта и метала. Еди от тези примери принадлежи на Huawei. По време на презентацията, състояла се в  Лондон, новият модел беше сравнен с устройства като Samsung Galaxy S6 и Apple iPhone 6.

За изминалата година продажбите на Huawei нарасна на 32,7% и това говори само за себе си. Моделът е създаден като адекватен отговор на решенията на конкурентите и то доста успешен при това.

Дизайн

Специалистите прецениха, че за игра с шрифтовете може да се говори не само от гледна точка на буквите, но и с формите на корпуса. Устройството има изцяло метална конструкция, която е качествена и здрава. Освен това корпусът е съвсем тънък, което го прави и удобен за ползване и носене.  Обективът на камерата и антената са съвсем удачно вписани в оформлението на корпуса. Единственият детайл в смартфона, който е направен от пластмаса е малко капаче в задната част, което е разположено до камерата и закрива антената.

Оформлението на дясната странична част доста напомня на това в устройствата на Sonу-присъства сходен по форма голям бутон за блокиране на екрана, но това и преди е използвано в продукти на Huawei.

За своя клас този продукт е един от най-компактните, като например, той може да се сравни с Lenovo S90, но вторият е с по-малък екран.

За смартфона е предвидена защите от влага и вода, така че при случайно разливане на вода върху него, той няма да се повреди.

За по-простата версия ще са достъпни два цвята: titanium grey и mystic champagne, а по-скъпата ще се предлага в carbon black и prestigeGOLD. Освен разнообразните калъфи, които производителя предлага, предназначени да защитят смартфона, е достъпно и специално приспособление за предпазване на 4.3-инчовия E-ink дисплей. С нея е възможно да се получи функционален втори екран с доста ниско енергопотребление, изписващ допълнителна информация като прогнозата за времето и списъка със задачите за деня. Може да се използва и за четене на книги. Може да се каже, че това е един доста интересен вариант на YotaPhone 2.

Екран

От Huawei много ефективно са използвали свободната площ на предня панел като от нея са заели с дисплея 78.3%. този показател е по-висок  в сравнение с конкурентите, включително и с iPhone 6. Екранът е с размери 5.2 инча, а това е съвсем достатъчно за една комфортна работа. Китайците са постъпили мъдро като са направили разделителната способност на дисплея 1920х1080 пиксела и са направили така, че картината, изобразена на дисплея да е ярка и ясна. Ъглите на изглед са доста големи, освен това е предвидена и възможност за ръчна настройка на цветовете.

Екранът на Huawei P8 IPS с максимална яркост 468 кд/кв.м, а това е достатъчно за всякакви условия. Контрастът е с показател 1400:1, а отразителната способност на дисплея не е висока, заради което работата със смартфона дори при пряка слънчева светлина е удобна.

Операционна система, процесор

Операционната система на апарата е Android Lollipop, но китайците си имат своя обложка с жестово управление и говореща жена. Достъпна е и интересна функция, което отговаря на “Okey Emy” и помага телефонът да бъде намерен в помещението. Възможно е да се намали интерфейсът, за да стане по-удобен за управление с една ръка. В този случай виртуалните бутони за управление на дисплея се преместват под него.

Устройството функционира с топов процесор и то собствена разработка на Huawei. Това е 64-битов 8-ядрен HiSilicon Kirin 93, в който четири ядра работят с тактова честота 2 GHz, а другите четири-с тактова честота 1.5 GHz. Самият чип е изпълнен по 16-нм технология-наистина едно голямо достижение.

Смартфонът има 3 GB оперативна памет, отделен чип за слушане на музика, 2 SIM карти, като и двете от тях поддържат стандарта LTE. За запазване на данни в стандартната версия са предвидени 16 GB памет, а в по-скъпата-64 GB. Предвидена е и поддръжка на USB-OTG, така че е възможна и работата с данните чрез външни носители.

Батерията на модела е с капацитет 2600 мАч-съвсем достатъчно за една пълноценна и продължителна работа.

Камера

Моделът има 8-мегапикселова фронтална и основна 13-мегапикселова камера. Това е първият в света смартфон с поддръжка на RGBW сензор, към който към базовите три цвята е добавен и бял. На теория това би трябвало да доведе до повишаване на качеството на снимките при лоши условия. Тук е използван и отделен процесор за обработка на изображението, както и оптична стабилизация.

Към камерата са добавени и няколко специални режима за снимане през нощта.

С всяка изминала година китайските смартфони стават все по-конкурентни и добри от гледна точка както на материал, така и на функционалност.  Huawei P8 не показва особено високи резултати що се отнася до времето работа, но пък има изключителен дисплей и камера, които нямат аналогия. Това е един страхотен смартфон, който несъмнено заслужава признание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *