post

Услугата Google News отново ще бъде достъпна в Испания в началото на 2022 година. Възобновяването ѝ става възможно след като правителството в страната въведе кралски указ, променящ законите за авторските права онлайн.

Според направената помяна, технологичният гигант вече може да договаря лицензионни такси с отделни издатели, вместо да плаща на всички тях. По този начин правилата в Испания се синхрониират със законовата рамка на Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че през декември 2014 г. Google спря услугата си за новини в страната, точно преди да влезе в сила закон, който щеше да принуди компанията да плаща на издателите за използване на всяко тяхно съдържание.

След като Испания приложи Европейската директива за авторското право, Google вече ще има избор дали да им плати или не. Екипът на компанията посочва, че връщането на новините ще осигури на читателите в Испания възможност да откриват редица публикации и ще им помогне в борбата с дезинформацията.

Според Google, този ход ще бъде от полза за издателите и журналистите и с осигуряване на по-голяма видимост за тяхната работа и привличане на трафик към техните уебсайтове. Испанската асоциация на издателите на вестници също е на мнение, че загубата на Google News „несъмнено ще има отрицателно въздействие“ върху обществеността и издателите.

В допълнение, технологичният гигант планира да пренесе Google News Showcase в Испания. Това е програма, която открива висококачествени новини от издатели в Google News и Discover и им плаща за използването им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *