post

Приложението Google Earth ще стане своеобразна социална мрежа, съобщава Reuters. В следващите две до три години Google ще направи възможно качването и споделянето на истории, снимки и видео от потребителите директно в Google Earth.

За сега услугата се казва Voyager и ще позволи на онлайн потребителите да създават и предприемат виртуални разходки и екскурзии, коментира директорът на Google Earth Ребека Мур. Съдържанието, което създават и качват, ще може да се споделя публично или само с избрани близки и приятели.

Така потребителите ще могат да показват на близките си последните си пътувания по нов начин, както и да споделят със света видяното през техните очи и обективи. Google казва, че няма да редактира съдържанието на виртуалните разходки. А самото съдържание може да е просто споделяне на видяното, не е задължително да е с изцяло нов ракурс или гледна точка, казва Мур.

Целта на Google е да събере милиони подобни истории и да превърне Earth в платформа за споделяне. Паралелно с това Google финансира и създаването на интересни истории. Компанията вече е направила интерактивни карти на 11 места по Амазонската река, които показват взаимоотношенията между хората и природата в тези райони, разказват за техните традиции, храни и др.

Мур казва, че проектът се финансира със собствени средства на Google. Освен това компанията няма планове да разрешава реклами в платформата, защото не цели печалба. “Google Earth е нашият подарък за света. Google печели добре от реклами и не всичко, което правим трябва да изкарва пари”, коментира Мур.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *