post

Технологичният гигант Google стартира програмата Be Be Awesome през 2017 г., за да научи децата как да се възползват максимално от интернет, докато са в безопасност онлайн – и сега това включва обучение как да се каже дали нещо е „фалшива новина“.

Тази седмица Google добави шест нови дейности за медийна грамотност в учебната програма Be Beer Awesome, която разработи в сътрудничество с Ан Колиер, изпълнителен директор на The Net Safety Collaborative, и Фейт Рогоу, съосновател на Националната асоциация за обучение по медийна грамотност.

В допълнение към обучението на децата как да определят дали източникът е достоверен, докато сърфират в мрежата, тези дейности ги обучават да идентифицират и да отговорят на множество други онлайн измами, вариращи от фишинг измами до ботове, представящи се за хора.

Терминът „фалшива новина“ може да е сравнително нов, но хората целенасочено разпространяват фалшива информация, маскирана като факт от хилядолетия. Интернет и изкуственият интелект просто направиха тези лъжи много по-лесни за създаване и разпространение и много по-трудни за съпротива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *