post

Американският автомобилостроител Форд (Ford) обяви, че навлиза на пазара на електрическите тротинетки, предаде Франс прес. Това става чрез придобиването на калифорнийската стартъп компания Спин (Spin).

Сделката е на стойност между 80 и 90 милиона долара, според в. “Уолстрийт джърнъл”.

Форд “е в процес на създаване на портфолио от услуги за мобилност, което цели да помогне на клиентите да се придвижват по-лесно, по-бързо и по-евтино от едно място на друго”, се посочва в комюнике на компанията.

“Тротинетките ще позволят на градовете на предложат на жителите си разумно решение за по-кратки разстояния благодарение на достъпната им цена”, твърди Форд в комюникето.

Този модерен транспорт “може да помогне да се намалят задръстванията, проблемите с паркирането и замърсяването на околната среда”, отбелязват от компанията.

Подобно на конкурентите си Бърд (Bird) или Лайм (Lime), Спин предлага услугата с електрическите тротинетки на самообслужване в 13 града и големите паркове на колежите и университетите в САЩ. Цената е 1 долар за наемане и 15 цента на минута.

Централата на Спин е в Сан Франциско. Тя е основана през 2016 година.

Автомобилните производители търсят от години начин да излязат извън рамкитe на традиционното производство на превозни средства и да се развиват в други насоки. Те залагат например на автономни автомобили, на услугите за наемане на автомобили между частни лица, а отскоро и на новите начини за градски транспорт.

Дженеръл мотърс (General Motors) обяви миналата седмица, че развива два модела електрически велосипеди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *