post

Facebook представи нова комуникационна платформа с отворен код (open source). Проектът е част от усилията на социалната мрежа да достави интернет (или някакъв тип свързаност) до по-бедните региони на планетата.

Новата платформа беше анонсирана лично от Марк Цукербърг, който сподели в профила си странно устройство с големината на кутия за обувки, което позволява създаването на пълноценна локална безжична мрежа. “OpenCellular е следващата стъпка в стремежа ни да предоставим по-добра свързаност и да съберем света заедно” – написа милиардерът и основател на Facebook.

Предимствата на новата концепция е, че тя е гъвкава и независима от операторите, работи с отворен код и поддържа множество различни мобилни и безжични стандарти, включително такива от второ поколенеи (GSM), четвърто поколение (LTE) и Wi-Fi. Това ще позволи много по-лесното свързване на отдалечени региони и малки селища.

Припомняме, че Цукербърг е концентрирал усилията си за предоставяне на интернет в бедните и развиващи се страни в организацията Internet.org. Тя обаче вече получи и редица критики заради някои нейни проекти, при които на практика не предоставя пълноценен достъп до интернет, а само до ограничен набор от приложения и услуги, определяни от самата Facebook. Това беше и причина проектът на компанията в Индия неотдавна да бъде забранен от властите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *