post

Facebook направи поредна сериозна стъпка към експанзията си в сегмента на виртуалната реалност (virtual reality – VR). Три години след като придоби разработчика на VR шлемове Oculus, компанията представи първата интеграция на виртуалната реалност със своя основен продукт.

Това стана на годишната конференция F8, на която компанията представи първата по рода си виртуална социална мрежа – Spaces. Тя е пусната в бета версия за сега само за Oculus Rift + Touch. Това е и първия опит на компанията на Марк Цукербърг да обедини социалното взаимодействие с 3D виртуалното пространство.

Потребителите ще могат да свързват своите Facebook акаунти с екосистемата на Oculus и ще се потапят във виртуална реалност, в която ще могат не само да чатят, но също и да говорят, както и да “присъстват” със свои аватари.

Онези от вас, които са “влизали” във виртуалния свят Second Life, вероятно ще открият прилики. Това не е случайно, защото всъщност Facebook работи в тясно партньорство с компанията Linden Lab – създател на Second Life.

Засега, разбира се, Spaces изобщо няма да е толкова мащабна. Като начало в нея ще могат да се организират срещи между до четирима потребители, логнати във Facebook акаунтите си. Там те ще могат да чатят, да си говорят, да рисуват, да гледат 360 – градусови видеоклипове, да си правят виртуални селфита и какво ли още не.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *