post

Технологиите за Deepfake отдавна притесняват експерти по компютърна сигурност и дори политици, които виждат в тях потенциална опасност за разпространение на фалшива информация.

Ако все още не знаете какво е Deepfake – става въпрос за изкуствен интелект, който може да вземе видеоклип или друго съдържание с даден човек, но променяйки съвсем реалистично това, което прави и дори – което говори. Така например държавен глава на една държава, може да бъде имитиран, че обявява война на друга страна. Или пък – да изглежда все едно просто пее детска песничка. При това със степен на реализъм, която изобщо не може да бъде отличена от истинска негова изява.

В миналото жертви на Deepfake станаха знаменитости като Барак Обама, Том Крус, Чарли Шийн и много други. Едно сравнително ново приложение – DeepNude – обаче напоследък успя да направи тази технология много по-масова и на практика достъпна за всеки интернет потребител.

Става въпрос за софтуер, работещ с чат платформата Telegram, който генерира изкуствени “голи” изображения на хора, използвайки техни реални снимки. Ботът вече е успял да направи това с над 100 000 души, повечето от които – жени. Още по-скандално е, че много от тях са се оказали под 18 години, тъй като програмата няма метод за определяне и ограничаване възрастта на обекта на фалшификация.

Софтуерът DeepNude вече е успял да привлече вниманието на италианския регулатор за защита на личните данни, както и на компании за информационна сигурност, сред които и Sensity. Оказва се, че въпреки че е на ръба на закона, програмата има и бизнес модел – тя генерира голи снимки на истински хора, но те са наполовина скрити, докато потребителят не си плати, за да ги “разкрие”.

Създателят на DeepNude вече е свалил своя софтуер от интернет, защото е установил, че той се използва за злоупотреби. Той обаче е пресъздаден на принципа на т.нар. reverse – engineering и е започнал да живее собствен живот. Ако има нещо хубаво в тази история, то е, че покрай него мнозина за първи път осъзнаха какво представлява Deepfake. А това може да се окаже много полезно в бъдеще, предпазвайки ги от още по-сериозни измами и фалшификации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *