post

Американският производител на полупроводници Broadcom обяви, че ще придобие софтуерната група VMWare в сделка с акции и парични средства на обща стойност 61 млрд. щ. долара. Купувачът ще поеме и 8 млрд. долара дълг на VMware, която има силно присъствие и у нас.

Придобиването ще помогне на Broadcom да диверсифицира основната си дейност по проектиране и продажба на полупроводници в посока корпоративен софтуер. Компанията произвежда широк спектър продукти – от iPhone до индустриално оборудване, но през последните години центровете за данни се превърнаха в ключов източник на растеж за гиганта.

VMware, от своя страна, се счита за една от водещите компании в индустрията за облачни изчисления. Има офиси в 24 страни, включително и България. Американската компания влезе на пазара ни през 2007 г. и има в страната ни над 1300 служители от над 10 националности.

Сделката, която се очаква да приключи през фискалната 2023 г., ще бъде едно от най-големите технологични придобивания за всички времена. По-големи подобни договаряния са само предстоящата сделка на Microsoft за 69 млрд. щ. долара за закупуване на Activision Blizzard и покупката на EMC от Dell за 67 млрд. щ. долара през 2016 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *