post

След почти две години прекъсване на полетите с екипаж, космическата корпорация Blue Origin, собственост на Джеф Безос, успешно изпълни своята първа мисия за превоз на туристи до границата на космоса и обратно. Полетът, който стартира от площадка в Западен Тексас, беше кратко пътешествие до така наречената линия на Карман, разположена на около 100 километра над повърхността на Земята.

В капсулата на ракетата “Ню Шепърд” пътуваха шестима души, сред които и 90-годишният Ед Дуайт, бивш капитан от военновъздушните сили и първият чернокож кандидат за астронавт, избран за обучение през 1961 година. Въпреки че е завършил обучението, Дуайт никога досега не е бил в космоса. Останалите пътници бяха Мейсън Ейнджъл, Силвен Широн, Кенет Л. Хес, Карол Шалер и Гопи Тотакура.

По време на полета, пътниците имаха възможността за кратко да разкопчаят предпазните си колани и да изпитат усещането за нулева гравитация, при която не се усеща тежест и човек може да плава във въздуха.

Само десет минути след изстрелването, екипажът се върна благополучно на Земята, въпреки че един от трите парашута на капсулата не се разгърнал както трябва по време на обратния полет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *