post

ASUS представи за първи път своя електронен бележник (съвсем целенасочено не го наричаме таблет) по време на изложението Computex 2010 в началото на юни тази година. Тогава устройството бе анонсирано като Eee Tablet и се очакваше да се появи в продажба през септември. ASUS обаче изостанаха от първоначално обявения план и септември отмина, без да видим по магазините новата джаджа.

Междувременно, ASUS реши да ребрандира Eee Tablet и той ще излезе на пазара под името Eee Note. Най-важната причина за промяната на името е стремежът да се избегне объркването сред потребителите, тъй като става въпрос по-скоро за усъвършенстван електронен бележник на достъпна цена, отколкото за таблет в смисъла, който сме свикнали да влагаме в тази дума.

ASUS Eee Note EA800 ще бъде първия представител на фамилията Eee Note. Моделът е с 8-инчов монохромен дисплей с резолюция 768 х 1024 пиксела. Екранът постига 64 степени на сивото и е създаден за работа със стилус (писалка), за който е предвиден специален жлеб в горната част на бележника.

Eee Note EA800 е идеален за водене на бележки и скициране на рисунки и схеми. Екранът разграничава до 256 степени на натиск, което позволява леко и естествено да полагате щрихи с нужната дебелина и плътност.

Въпреки че не е базиран на технологията E-Ink, дисплеят на ASUS Eee Note EA800 е достатъчно удобен за четене на електронни книги. Батерията има капацитет 3700 mAh и издържа до около 10 часа с едно зареждане, което прави четенето на книги абсолютно безпроблемно.

Eee Note EA800 е оборудван с 4 GB вградена флаш памет, която може да се разширява чрез добавяне на microSDHC карти.

Електронният бележник на ASUS има вградена камера с резолюция 2 Mpxl и микрофон за запис на глас. Всичко изброено прави електронният бележник особено подходящ за използване от ученици и студенти по време на лекции. Направените от тях записки по време на лекции в последствие могат да бъдат синхронизирани с компютър през USB порт или безжично, чрез Wi-Fi.

Този път, ASUS не се ангажира с конкретна дата и цена за пазарната премиера на Eee Note EA800, но по неофициална информация това ще се случи по време на изложението CES 2011 през януари, а цената ще бъде някъде в интервала между 199 и 299 USD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *