post

На пресконференция в Сан Франциско, Google разказа за нововъведенията, които ще се появят в нейните картографски услуги. В приложенията Google Earth за платформите Android и iOS ще се появят нови 3D карти на мегаполиси, съобщава CNET News. При тяхното разглеждане у потребителя ще се създава впечатлението, че той лети над града, твърди продуктовият мениджър на Google Earth Питър Бърч.

Картите ще бъдат „слепвани“ от аероснимки, които ще бъдат направени от специални самолети. Ще бъдат заснемани сгради, паметници и даже дървета по улиците. Всички обекти ще могат да бъдат разглеждани от четири страни. Google не уточнява кои градове ще бъдат показани в Google Earth в 3D, но пояснява, че към края на тази година ще бъде обхванат район с население около 300 млн. души.

Второто нововъведение е възможността да се разглеждат картите в приложението Google Maps за Android без достъп до интернет, пише Engadget. За целта потребителят ще трябва предварително да маркира нужния участък от картата и да свали данните в паметта на телефона или таблета. Офлайн режимът се появи в Google Maps през 2011 г, но функцията беше експериментална и имаше редица ограничения.

Google разказа и как в бъдеще ще се правят снимките на местности за панорамната услуга Google Street View. Обикновено заснемането се прави с камера, поставена на покрива на автомобил, но има места, където кола не може да мине. Там ще отидат служители на компанията с камери, закрепени на раниците им.

По неофициална информация, 3D карти готви и Apple, един от основните конкуренти на Google на пазара на мобилните устройства. Очаква се, че компанията ще ги представи на конференцията WWDC, която ще започне на 11 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *